ΑΛΜΥΡΟΣ

Χρηματοδότηση 372.000€ για καταφύγιο αδεσπότων του Αλμυρού

χρηματοδότηση-372-000e-για-καταφύγιο-αδεσπό-686252

Σε τροχιά υλοποίησης ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για τα αδέσποτα

Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής Αλμυρού για δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Η δημοτική αρχή Αλμυρού επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και σύντομα θα προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου.

Το θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η δημοτική αρχή έχει αναλάβει να λειτουργεί με τη βοήθεια φιλοζωικών συλλόγων ιδιωτικό κυνοκομείο και να παρέχει τρόφιμα. Επίσης, υλοποιεί πρόγραμμα περισυλλογής και στείρωσης σε συνεργασία με κτηνιάτρους.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι μείζον, καθώς και το κυνοκομείο είναι πλήρες και την ίδια στιγμή παντού στον καλλικρατικό δήμο υπάρχουν αγέλες αδέσποτων ζώων που σκορπούν φόβο και τρόπο.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η δημοτική αρχή έχει δεσμεύσει ήδη οικόπεδο έκτασης 6 στρεμμάτων στην περιοχή Νεοχωράκι και έχει καταθέσει πρόταση στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας δημιουργία κυνοκομείου χωρητικότητας 48 θέσεων.

Η πρόταση υποβλήθηκε στον άξονα προτεραιότητας Κοινωνικές και Πολιτιστικές Υποδομές και δραστηριότητες δήμων με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» και εγκρίθηκε.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων για κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης.

Βασικοί στόχοι είναι η δημιουργία και η βελτίωση των εν λόγω υποδομών (εφόσον υπάρχουν) με σκοπό την αδειοδότησή τους και τη νόμιμη λειτουργία τους καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την προστασία αυτών σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Νέοι χλοοτάπητες στα γήπεδα Ευξεινούπολης, Σούρπης, Πλατάνου

Ετοιμη η μελέτη για τοποθέτηση νέων χλοοταπήτων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα Ευξεινούπολης, Σούρπης και Πλατάνου. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του δήμου προχώρησε στην εκπόνησή της και η Οικονομική Επιτροπή την ενέκρινε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο γήπεδο της Ευξεινούπολης θα αντικατασταθεί ο χλοοτάπητας και θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο άρδευσης και απορροής και παροχέτευσης ομβρίων υδάτων, στο γήπεδο Σούρπης θα αντικατασταθεί ο χλοοτάπητας και θα γίνει νέο δίκτυο άρδευσης και στο γήπεδο Πλατάνου θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο άρδευσης καθώς το γήπεδο διαθέτει ήδη χλοοτάπητα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 215.567 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η τοποθέτηση χλοοτάπητα στις αθλητικές υποδομές κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι αγωνιστικοί χώροι παρουσιάζει στο μεγαλύτερο ποσοστό τους παρουσιάζουν ανάπτυξη ζιζανίων και οι χλοοτάπητες προδιαγραφών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Ακόμη, παρατηρούνται διάσπαρτες εδαφικές ανωμαλίες σε όλη την έκταση των αγωνιστικών χώρων.

Από κει και πέρα στο γήπεδο της Ευξεινούπολης σε περίοδο βροχοπτώσεων παρατηρείται στο ανατολικό τμήμα πρόβλημα στην αποστράγγιση ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα ο αγωνιστικός χώρος να γίνεται λασπώδης και ακατάλληλος για την ομαλή διεξαγωγή ποδοσφαιρικό αγώνα. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος θα γίνει κατασκευή αποστραγγιστικού δικτύου. Στο γήπεδο θα κατασκευαστεί υπεδάφιο αποστραγγιστικό δίκτυο σε έκταση με κεντρική αποστραγγιστική συλλεκτήρια αποστραγγιστική τάφρο πλάτους 60 εκατ. και βάθους 120 εκατ.

Επιβεβλημένη επίσης κρίνεται η αντικατάσταση του δικτύου άρδευσης στα γήπεδα Ευξεινούπολης και Σούρπης, ενώ στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου Πλατάνου δεν υπάρχει εγκαταστημένο υπόγειο αυτόματο σύστημα άρδευσης, ενώ το υπάρχον στα άλλα δύο δίκτυα είναι πεπαλαιωμένο με προβληματική λειτουργία, η δε συντήρησή του κρίνεται ασύμφορη οικονομικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου