ΑΛΜΥΡΟΣ

Ευφυή συστήματα στη ΔΕΥΑ Αλμυρού

ευφυή-συστήματα-στη-δευα-αλμυρού-694286

Προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας από τον Δήμο

Σειρά προτάσεων ετοιμάζεται να καταθέσει η δημοτική αρχή Αλμυρού στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ξεκινώντας από τη ΔΕΥΑ Αλμυρού και την εγκατάσταση ευφυών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Απώτερος στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μειώσει το κόστος της ενέργειας, το οποίο σήμερα είναι πολύ υψηλό και αγγίζει τις 700.000 ευρώ τον χρόνο.

Θα είναι παράλληλα το δεύτερο σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης μετά την μετεγκατάστασή της στο ισόγειο κτίριο του Πολιτιστικού Οργανισμού από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η δημοτική αρχή έχει έτοιμη τη μελέτη του έργου και επεξεργάζεται την προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψει με τη Δημοτική Επιχείρηση. Στη συνέχεια θα φέρει την προγραμματική στο δημοτικό συμβούλιο και εφόσον εγκριθεί, θα υποβάλει την πρόταση στο πρόγραμμα.

«Είναι προτεραιότητα για εμάς αυτό το έργο. Δεν είναι μόνο να ζητάμε χρήματα από τους πολίτες, αλλά να προβαίνουμε και σε ενέργειες που μειώνουν το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος.

Στο πλαίσιο αυτό όλα τα μηχανήματα που είναι ενεργοβόρα θα αντικατασταθούν με νέα που αποδεδειγμένα μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας.

Σε όλες τα αντλιοστάσια και τους σταθμούς της ΔΕΥΑΛ θα πραγματοποιηθούν έξυπνες παρεμβάσεις.

Επισημαίνεται ότι οι οφειλές στη Δημοτική Επιχείρηση Αλμυρού έχουν ξεπεράσει σήμερα το 1 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν γίνει περίπου 200 διακανονισμοί από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης των 100 δόσεων, όταν από σύνολο 12.000 παροχών οι 1.500 έχουν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σήμερα η επιχείρηση δείχνει ανοχή στην υφιστάμενη κατάσταση λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς αναγνωρίζει τη αντικειμενικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΔΕΥΑ δυσκολεύεται να καλύψει τις υποχρεώσεις της και πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσει τρόπους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της.

Ενεργειακή αναβάθμιση στο 1ο ΕΠΑΛ

Στη δημοπράτηση του έργου για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού θα προχωρήσει η δημοτική αρχή. Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε την ένταξη του έργου στον Άξονα προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» που έγινε μετά από απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι προϋπολογισμού 1,7 εκατομμυρίων ευρώ. Στον προαναφερόμενο άξονα προτεραιότητες περιλαμβάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου