ΑΛΜΥΡΟΣ

Αρχίζει η διαμόρφωση του βοτανικού κήπου στον Αλμυρό

αρχίζει-η-διαμόρφωση-του-βοτανικού-κή-711974

Σε αναζήτηση χορηγών οι εθελοντές του Κέντρου Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Οθρυος

Ετοιμοι για τη δημιουργία βοτανικού κήπου στον Αλμυρό είναι στο Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Οθρυος και στο Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετά από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες χρόνων συγκέντρωσαν και το τελευταίο δικαιολογητικό που απαιτούταν, την άδεια ίδρυσης από τη Διεύθυνση Δασών. Οι εθελοντές του Συλλόγου είναι πλέον στο στάδιο αναζήτησης χορηγών, καθώς μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου.

Ο πρόεδρος του Κέντρου, Ηρακλής Παυλίδης, λέει ότι πρώτα θα γίνει η περίφραξη του χώρου που έχουν αναλάβει οι εθελοντές με ειδικό υλικό λόγω του καθεστώτος της περιοχής που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura. Η περίφραξη θα ακολουθεί την περιμετρική οριοθέτηση που έχει γίνει από τη Διεύθυνση Δασών στον χώρο που είναι έκτασης 60.066 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στη θέση Τσαϊράκι της Τοπικής Κοινότητας Κοκκωτών.

Η έγκριση της Διεύθυνσης Δασών ελήφθη τον Νοέμβριο. Η Διεύθυνση αποδέχτηκε το αίτημα για αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης και τη χρήση της για βοτανικό κήπο. «Εμείς έχουμε έρθει σε συνεργασία και με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλμυρού, τον Σύλλογο Βατραχανθρώπων και συνεχίζουμε τις επαφές. Χρειαζόμαστε χορηγούς για να προχωρήσει το έργο, το οποίο θα στηρίξει την περιοχή και θα προβάλλει την ιδιαιτερότητά της», σημειώνει ο ίδιος.

Ο βοτανικός κήπος θα συγκεντρώνει όλο το αξιόλογο υλικό της χλωρίδας, που μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς και ως βότανα και φυτά με φαρμακευτική αξία και καλλωπιστικά ή ακόμη και εδώδιμα.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Χρήστος Λύκας τονίζει ότι θα συγκεντρώνει επιστημονικό τουρισμό, ενώ θα μπορούν να τον επισκέπτονται για παρατηρήσεις φοιτητές από το εξωτερικό απ’ όπου εκδηλώνεται ήδη ενδιαφέρον για τα φυτά.

«Θα αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης τόσο των φοιτητών, όσο και μαθητών, ενώ θα μπορούν να αναπτύσσονται δραστηριότητες καθαρά ψυχαγωγικού χαρακτήρα», σημειώνει.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο βοτανικός κήπος θα είναι επισκέψιμος εντός διαστήματος δύο ετών, καθώς μέχρι τότε θα έχει πάρει μορφή και θα συγκεντρώνει αρκετές δραστηριότητες.

«Δουλεύουμε συνεχώς το έργο εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια. Ας ελπίσουμε να έχουμε μία θετική διάθεση ειδικά από τις δημότες υπηρεσίες για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα αυτά που ήδη αρχίσαμε. Η διαμόρφωση μπορεί να ξεκινήσει με τη βοήθεια χορηγών μέσα Μαρτίου», προθέτει.

Η διαχείριση του βοτανικού κήπου θα γίνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος έχει αναλάβει την προμήθεια του απαραίτητου φυτικού υλικού.

Ακόμη, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών θα δημιουργήσει Τράπεζα Φυτικού Γενετικού Υλικού για τη διατήρηση του πολλαπλασιαστικού υλικού των περισσότερων ελληνικών φυτών.

Η ενημέρωση του κοινού που θα επισκέπτεται τον βοτανικό κήπο αλλά και όσων ασχολούνται με τον γεωργικό τομέα θα γίνεται από το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναλάβει να συγκροτήσει ένα πόλο ενδιαφέροντος, ο οποίος θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής μέσω του επιστημονικού, μαθητικού και συνεδριακού τουρισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου