ΑΛΜΥΡΟΣ

Δυσαρέσκεια σε λιανεμπόριο και εστίαση στον Δήμο Αλμυρού

δυσαρέσκεια-σε-λιανεμπόριο-και-εστία-765314

Οι επαγγελματίες καταγγέλλουν ότι η ενίσχυση ήταν ψαλιδισμένη κατά 50%, ενώ πολλοί απορρίφθηκαν

Εντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στο λιανεμπόριο και την εστίαση στον Δήμο Αλμυρό για την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή. Η οικονομική ενίσχυση που δόθηκε, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, ήταν ψαλιδισμένη κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ αρκετοί απορρίφθηκαν από την ενίσχυση του κράτους. Οι επαγγελματίες φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν λουκέτα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας Παναγιώτης Μπούντης λέει: «Περιμέναμε από τον Νοέμβριο την επιστρεπτέα προκαταβολή. Πιστεύαμε ότι θα ήταν ενισχυμένη, αλλά διαπιστώσαμε το αντίθετο. Οι περισσότεροι ενισχύθηκαν με ποσά μόλις 1.000 ευρώ».

Επισημαίνεται ότι οι επαγγελματίες έχασαν τις γιορτές, καθώς τα μαγαζιά δεν λειτούργησαν με την εμπορική πρακτική click away. «Μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου ήμασταν κλειστά. Είμαστε απογοητευμένοι και το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπουμε ακόμη ένα στοχευμένο σχέδιο για το λιανεμπόριο που να μπορεί να δίνει ελπίδα», σημειώνει.

Στον εμπορικό κόσμο προκύπτουν πάρα πολλά προβλήματα. «Το 80% – 90% των επιχειρήσεων δεν έχει καν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και επίσης υπάρχει πρόβλημα με θέματα οφειλών και προμηθευτών. Τα προβλήματα εντείνονται. Δημιουργείται βουνό από χρέη, το οποίο μας φοβίζει.

Ζητούμε, λοιπόν, σύντομα και όχι σε βάθος χρόνου να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο, προκειμένου να αρχίσουμε να βάζουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Μας περιμένουν πολλά προβλήματα και δυστυχώς το κύμα των λουκέτων στο λιανεμπόριο θα είναι μεγάλο. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον τα πράγματα να πάνε καλά, καθώς ο Βόλος φλερτάρει με το «κόκκινο». Σιγά σιγά να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις», προσθέτει.

Δυσμενές είναι το κλίμα και στην εστίαση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Ταβερνών, Ψητοπωλείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Αλμυρού Ευάγγελος Μπακίρης τονίζει ότι η ενίσχυση όχι μόνο μειώθηκε στο 50%, αλλά πολλά μαγαζιά έμειναν εκτός.

«Κυρίως τα καταστήματα που παρείχαν υπηρεσίες delivery και take away ήταν εκείνα που δεν έλαβαν χρηματοδότηση, καθώς μέτρησαν τα οικονομικά στοιχεία όχι των τελευταίων τριών μηνών, αλλά των πέντε. Ο τζίρος φάνηκε έτσι αυξημένος», σημειώνει.

Οι επαγγελματίες φοβούνται τώρα ότι μπορεί να μην υπάρξει ενίσχυση στον 6ο κύκλο. «Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι θα είναι κατά πολύ μειωμένη. Τουλάχιστον, θα πρέπει να κερδίσουμε να μην είναι επιστρεπτέο το 50% της ενίσχυσης. Δεν υπάρχει καμία άλλη βοήθεια πέραν των ενοικίων, που εκμηδενίστηκαν για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο, με εξαίρεση τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που καλούνται να καταβάλλουν το 20%. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε επιμήκυνση των μέτρων κατά 6 μήνες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την εστίαση», προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου