ΑΛΜΥΡΟΣ

Διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση των διαβάσεων στο ρέμα Ξηριά

διαπραγματεύσεις-για-την-αποκατάστα-784634

Με απευθείας ανάθεση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω επείγουσας ανάγκης

Σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την ανάθεση της σύμβασης «Αποκατάσταση διαβάσεων Ξηριά που καταστράφηκαν εξαιτίας της θεομηνίας Ιανός» προχωρεί η δημοτική αρχή Αλμυρού.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την απόφαση, κρίνοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη να προβεί ο δήμος στις εργασίες, εξαιτίας του άμεσου κινδύνου πρωτίστως για την ασφάλεια όσων διέρχονται από τα σημεία, αλλά και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Την 18η και την 19η Σεπτεμβρίου ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» έπληξε τον Αλμυρό με έντονα καιρικά φαινόμενα και προβλήματα στις υποδομές και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τα ρέματα υπερχείλισαν με αποτέλεσμα τόνοι νερού με φερτές ύλες να εισχωρήσουν στο οδικό δίκτυο και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στο ρέμα Ξηριά, το οποίο χωρίζει στα δύο τον κάμπο του Αλμυρού, καταστράφηκαν όλες οι διαβάσεις, υπήρξε εκτεταμένη διάβρωση και διεύρυνση της κοίτης του, καταστροφή παραρεμάτιων δρόμων και ιδιοκτησιών. Στους δρόμους στον ορεινό όγκο, αλλά και στον κάμπο που εξυπηρετούν την πρόσβαση στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σημειώθηκαν προβλήματα από την καταστροφή διαβάσεων και τις κατολισθήσεις πρανών.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ενημέρωσε την Οικονομική Επιτροπή ότι η μη ασφαλής και προβληματική προσβασιμότητα στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προκαλεί προβλήματα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, καθώς δεν δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους και να μαζέψουν την παραγωγή τους και στους κτηνοτρόφους να μπορέσουν να προσεγγίσουν με ασφάλεια τις εγκαταστάσεις τους για την εκμετάλλευση των ζώων τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η βελτίωση και η αποκατάσταση της βατότητας του αγροτικού δικτύου πρέπει να γίνουν άμεσα για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή του με διαβρώσεις, καθιζήσεις, κατολισθήσεις, μεταφορές φερτών υλών.

Η αποκατάσταση της προσβασιμότητας των αγροτικών δρόμων θα βοηθήσει όχι μόνο στην ασφαλέστερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, την ταχύτερη και ευκολότερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων, αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους και να μαζέψουν την παραγωγή τους και στους κτηνοτρόφους να μπορέσουν να προσεγγίζουν με ασφάλεια τις εγκαταστάσεις τους για την αποθήκευση τροφών για τα ζώα τους.

Με την ανάθεση της υπηρεσίας μίσθωσης μηχανημάτων έγιναν οι εργασίες για την αποκατάσταση της βατότητας των αγροτικών δρόμων λόγω «Ιανού» στα σημεία κατακράτησης των νερών, επίσης απομάκρυνση καταπτώσεων, συντήρηση των τάφρων εκατέρωθεν των δρόμων κ.ά.

Κατά μήκος του Ξηριά υπάρχει μόνο μία γέφυρα. Οι οκτώ διαβάσεις στο ρέμα καταστράφηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στις θέσεις των διαβάσεων έχει γίνει πρόχειρη αποκατάσταση που δεν εξασφαλίζει την ασφαλή μετακίνηση. Παρόμοια προβλήματα δημιουργούν οι εκτεταμένες νεροσυρμές και νεροφαγώματα που δεν μπορούν να αποκατασταθούν μόνο με τη χρήση μηχανημάτων, αλλά απαιτούν και εργασίας τσιμεντόστρωσης.

Οι κατολισθήσεις πρανών και η κατάρρευση τοιχίων δημιουργούν προβλήματα ασφαλούς διέλευσης στο οδικό δίκτυο, καθώς περιορίζουν το πλάτος κυκλοφορίας του δρόμου και μπορούν μετά από βροχοπτώσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερο εύρος και μέτωπο καταστρέφοντας τελείως τον δρόμο και να αποκόψουν την κυκλοφορία στα σημεία που έχουν εντοπιστεί.

Επισημαίνεται ότι μετά την κήρυξη του δήμου Αλμυρού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του δήμου με 1,5 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου