ΑΛΜΥΡΟΣ

Πεσμένη η ψυχολογία της αγοράς του Αλμυρού

πεσμένη-η-ψυχολογία-της-αγοράς-του-αλμ-784638

Αβεβαιότητα για το αύριο στις μικρές επιχειρήσεις

Μόλις το 20% – 30% του περσινού τζίρου απέδωσαν οι γιορτές για τα εμπορικά καταστήματα. Στον εμπορικό κόσμο του Αλμυρού κυριαρχεί άγχος, ενώ τραγική είναι και η κατάσταση στην εστίαση. Οι μικρές επιχειρήσεις βλέπουν τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, ενώ δεν γνωρίζουν πότε και με ποιο τρόπο θα ξανανοίξει η αγορά.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού, Παναγιώτης Μπούντης, λέει ότι απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο, που να εξασφαλίζει ρευστότητα στις επιχειρήσεις, που είναι κλειστές ή πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Οπως εξηγεί, «περιμέναμε να πάμε στο επόμενο βήμα και να μπει ο κόσμος στα μαγαζιά, όταν συνέβη το αναπάντεχο και πάλι και τα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν.

Οι γιορτές απέδωσαν ένα μικρό μέρος του περσινού τζίρου. Το 20% των καταστημάτων κατάφερε να δουλέψει με click away, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κινήθηκε με τηλεφωνικές παραγγελίες. Η αγορά κινήθηκε λίγο, αλλά επανήλθε και πάλι η αβεβαιότητα».

Ο ίδιος σημειώνει: «Αυτές τις μέρες η ψυχολογία όλων είναι πεσμένη. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, πότε θα ξανανοίξουμε τα μαγαζιά μας και με ποιο τρόπο. Θα το επαναλάβω, γιατί επιμένω σε αυτό. Η κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει συνολικό σχέδιο για τις επιχειρήσεις, που είναι κλειστές ή πλήττονται, με χρονικό διάστημα τουλάχιστον ένα έως δύο χρόνων, το οποίο να εξασφαλίζει ρευστότητα.

Πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα διαχειριστούμε το σύνολο των χρεών που έχουν δημιουργηθεί, είτε είναι ιδιωτικά, είτε δημόσια. Επίσης, ζητούμε να έχουμε μηδενική φορολόγηση για τη χρονιά που έρχεται και σίγουρα να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις με προσωπικό για μειωμένες εργοδοτικές εισφορές.

Αυτό το σχέδιο θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο ασφαλείς και σίγουροι, καθώς θα δώσει αυτοπεποίθηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες ενέργειες από το κράτος, αλλά είναι αποσπασματικού χαρακτήρα», σημειώνει.

Περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στην αγορά υπογραμμίζει: «Υπάρχει απογοήτευση. Οι επιχειρηματίες αισθάνονται όμηροι της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν μπορούν να αντιδράσουν λόγω του ιού και είναι κατακυριευμένοι από άγχος, αφού κάθε μέρα που περνά συσσωρεύονται νέες υποχρεώσεις και οφειλές και αυτό μας κάνει όλους απαισιόδοξους», προσθέτει.

Απογοήτευση και στην εστίαση

Το 2020 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά και για την εστίαση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Ταβερνών, Ψητοπωλείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Αλμυρού, Ευάγγελος Μπακίρης, λέει ότι «με τις γιορτές ήρθε κόσμος στον Αλμυρό και υπήρξε καλύτερη εικόνα. Η διαφορά, όμως, είναι και πάλι μηδαμινή. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος και περιμένει να λήξουν τα μέτρα περιορισμού, καθώς έχει κουραστεί. Τώρα πιστεύουμε να βρούμε την κανονικότητα λόγω των εμβολίων. Ο χρόνος που πέρασε ήταν πραγματικά πολύ δύσκολος. Ιδιαίτερα στο δεύτερο lockdown η κίνηση είναι πιο χαμηλή. Ας ελπίσουμε το νέος έτος να αποτελέσει νέα αφετηρία», προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου