ΑΛΜΥΡΟΣ

Υποτονική η κίνηση στην αγορά του Αλμυρού

υποτονική-η-κίνηση-στην-αγορά-του-αλμυ-798069

Δύσκολη η προσαρμογή των καταναλωτών στη μέθοδο click away

Τρεις στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις στον Αλμυρό δεν άνοιξαν με την επανέναρξη της λειτουργίας της αγοράς με τη μέθοδο του click away, ενώ και τα υπόλοιπα μαγαζιά που άνοιξαν έχουν υποτονική κίνηση.

Μετά τη συμπλήρωσης μίας εβδομάδας από την επαναλειτουργία της αγοράς ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού, Παναγιώτης Μπούντης, λέει ότι ο εμπορικός κόσμος επιβεβαιώθηκε σε αυτά που έλεγε από την αρχή και μένει σταθερός στη θέση του για επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς.

«Δεν αποδίδουν ούτε το click away, ούτε οι τηλεφωνικές παραγγελίες. Ο κόσμος βγαίνει για να κάνει τη βόλτα του και να δοκιμάσει. Οπότε αυτό το σύστημα δρα αποτρεπτικά.

Θεωρούμε ότι όλο αυτό που γίνεται είναι άνισο και άδικο. Το λιανεμπόριο στην περιοχή μας και ιδίως στα μικρά καταστήματα θα μπορούσε να λειτουργήσει σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα μία χαρά. Ο τρόπος να πουλάμε στο πεζοδρόμιο ή στην πόρτα του καταστήματος είναι απαξιωτικός και για τα καταστήματα, αλλά και για τον πελάτη», σημειώνει.

Οι έμποροι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να δουλεύουν υποτονικά εν μέσω γιορτών και τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται.

«Χρειαζόμαστε άμεσα ρευστότητα για τις επιχειρήσεις μας, κούρεμα των οφειλών που δημιουργούνται στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, μείωση ενοικίου όπως ορίστηκε από την κυβέρνηση 80% όχι μόνο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αλλά για ολόκληρο το διάστημα της πανδημίας.

Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα των εργοδοτικών εισφορών. Το κράτος πρέπει να καλύψει στο βαθμό που μπορεί μέρος τους για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους. Χρειαζόμαστε ένα πλάνο που να δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον και αυτοπεποίθηση στους επιχειρηματίες», σημειώνει.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για το λιανεμπόριο και μάλιστα μήνα Δεκέμβριο περίοδο εορτών που αλλοτινές εποχές εξασφάλιζε βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις. «Αυτός ο μήνας τώρα χάνεται, ενώ έχουμε μπροστά αρκετό δρόμο ακόμη», προσθέτει.

Επισημαίνεται ότι έως τη Πέμπτη 7 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away ή τηλεφωνική παραγγελία.

Click away δύναται να έχουν τα καταστήματα που διαθέτουν και e-shop οπότε ο κάθε πελάτης παραγγέλνει το προϊόν το προπληρώνει και πηγαίνει έξω από το κατάστημα με την απόδειξη προκειμένου να το παραλάβει. Απαγορεύεται να εισέρχεται στο κατάστημα ή να προβαίνει σε δοκιμές.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η εξυπηρέτηση του πελάτη με τηλεφωνική παραγγελία για όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-shop, όποτε τηλεφωνικά παραγγέλνει το προϊόν και το παραλαμβάνει σε χώρο έξω από το κατάστημα, πληρώνοντας με ανέπαφη συναλλαγή μέσω κάρτας και παίρνοντας την απόδειξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου