ΑΛΜΥΡΟΣ

Nα λειτουργήσει o βιολογικός

nα-λειτουργήσει-o-βιολογικός-379606

Η τοπική κοινωνία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περιβαλλοντική υποβάθμιση του κόλπου

«Με οποιονδήποτε τρόπο ο βιολογικός καθαρισμός Πτελεού πρέπει να λειτουργήσει» διεμήνυσε στους κατοίκους του Πτελεού ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος στην ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας «Αιολίς». Δύο χρόνια μετά την πρώτη φορά που τέθηκε σε λειτουργία ο βιολογικός έχει εξελιχθεί σε έργο φάντασμα… Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων δεν διαθέτει περιβαλλοντικούς όρους – ανακλήθηκαν από την πρώην Νομαρχία και η νέα μελέτη βρίσκεται στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Θεσσαλίας – με αποτέλεσμα τα επεξεργασμένα απόβλητα να μεταφέρονται με όχημα στον βιολογικό του Βόλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Στη νέα μελέτη η οποία είναι προς έγκριση προβλέπεται η υπεδάφια διάθεση των λυμάτων και η άρδευση παρακείμενων εκτάσεων και όχι η διάθεσή τους στο παρακείμενο ρέμα Ξηράκια, όμως ακόμα δεν έχει εγκριθεί. Ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού έχει αποφασίσει για να μην μείνει εντελώς ανενεργός ο βιολογικός καθαρισμός έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των νέων περιβαλλοντικών όρων να μεταφέρονται τα λύματα με όχημα του Δήμου Αλμυρού στον βιολογικό του Βόλου.

Το θέμα απασχόλησε την ανοιχτή τοπική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Πτελεό όπου και οι κάτοικοι έκρουσαν στο Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Η. Τσαμπίρα και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χ. Βούλγαρη που παραβρέθηκαν, τον κώδωνα του κινδύνου για άμεσο κίνδυνο περιβαλλοντικής υποβάθμισης που μπορεί να υποστεί ο κλειστός κόλπος Πτελεού – Αχιλλείου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αιολίς Κώστα Ρούτσια η πρόταση των κατοίκων σε πρώτη φάση ήταν να συγκροτηθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, τοπικούς φορείς και εκπροσώπων κατοίκων, η οποία και θα πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για την σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ενώ ο ίδιος τόνισε πως «από το να δουλεύει με αυτό τον τρόπο είναι προτιμότερο να μην δουλεύει καθόλου».

Την ίδια στιγμή, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ουσιαστικά περιβαλλοντικά αδειοδοτημένος αποδέκτης ο Πτελεός δεν μπορεί να κατασκευάσει αποχετευτικό δίκτυο, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ρούτσιας «αν είναι να κάνουμε αποχετευτικό και ο βιολογικός να λειτουργεί έτσι τότε καλύτερα να μείνουμε με τους βόθρους» και πρόσθεσε πως «το μοναδικό που πρέπει να μας απασχολεί είναι να σώσουμε τον κόλπο και αυτό πρέπει να κάνουμε με οποιοδήποτε τρόπο».

Ο Δήμαρχος Αλμυρού από την πλευρά του τόνισε πως «ο βιολογικός πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να λειτουργήσει. Υπάρχουν πολλά ζητήματα και ένα από αυτά είναι και το γεγονός πως αν ο βιολογικός συνεχίσει έτσι τότε πολύ φοβάμαι ότι από την Ε.Ε θα μας ζητήσουν να τους επιστρέψουμε τα 4 εκ. με τα οποία χρηματοδοτηθήκαμε». Ο ίδιος τόνισε πως «είναι δύσκολο όταν από την Πολιτεία βλέπουν να υπάρχει ήδη ένα έργο να χρηματοδοτήσουν και πρόσθετα έργα καθώς προτιμούν να δώσουν χρήματα σε ένα Δήμο που δεν έχει καθόλου έργο».

Στη ίδια συνέλευση οι κάτοικοι κατήγγειλαν την ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών στα ρέματα του Πτελεού καθώς και την δημιουργία παράνομης χωματερής στον περιβάλλοντα χώρο του βιολογικού, ζητώντας μάλιστα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα να δημιουργήσει ο Δήμος χώρο προσωρινής εναπόθεσης μπαζών και ογκωδών αντικειμένων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου