ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε απόγνωση βρίσκεται η εστίαση στον καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού

σε-απόγνωση-βρίσκεται-η-εστίαση-στον-κ-812047

Αγωνία για το άνοιγμα των καταστημάτων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων

Ιδιαίτερα υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα εστίασης στον καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού, που λειτουργούν με υπηρεσίες delivery και take away, ενώ το τοπίο λειτουργίας των επιχειρήσεων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων είναι θολό μετά από αρκετές εβδομάδες καραντίνας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών, Ταβερνών, Καφετεριών και Συναφών Επαγγελμάτων Ευάγγελος Μπακίρης λέει ότι «οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Οσο συνεχίζονται τα sms δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην κίνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσο θα συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση και μέχρι πού μπορεί να φθάσει. Μας λένε ότι τις γιορτές θα ανοίξουμε, αλλά και πάλι δεν θα μιλάμε για νορμάλ καταστάσεις».

Ο κόσμος είναι φοβισμένος, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. «Είναι μία δύσκολη κατάσταση αυτή που βιώνουμε, πρωτόγνωρη. Προσπαθούμε να βρούμε κουράγιο και να κάνουμε υπομονή. Να ελπίζουμε ότι θα βγούμε αλώβητοι από αυτήν την κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες», σημειώνει.

«Η κεντρική πλατεία του Αλμυρού είναι «νεκρή». Μόνο καταστήματα με delivery δουλεύουν. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν με τραπεζοκαθίσματα παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας. Περιφερειακά δουλεύουν όλες όμως μόνο τα Σαββατοκύριακα και βέβαια με υπηρεσίες delivery και take away. Σε σχέση με το πρώτο lockdown η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη. Υπάρχει αισθητή μείωση του τζίρου», τονίζει.

Η εστίαση εκτιμάται ότι θα χρειαστεί βοήθεια για να επανέλθει στην κανονικότητα, όταν το επιστρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 δεν φθάνει ούτε για τα μηνιαία έξοδα. Ιδιαίτερα τα μεγάλα καταστήματα που έχουν πολλούς εργαζόμενους, οι ταβέρνες και οι ψησταριές, έχουν πολλά προβλήματα. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη η κατάσταση που βιώνουμε.

Τα μέτρα οικονομικής στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν για ένα 6μηνο. Η μείωση των ενοικίων να παραταθεί. Τον Μάιο πιστεύω ότι θα μπούμε στην κανονικότητα. Πιστεύω ότι είμαστε ο πιο θιγμένος κλάδος, όπως και τα εμπορικά καταστήματα βέβαια. Σε όποια μέτρα λαμβάνει το κράτος θα πρέπει να στοχεύει στην εξάλειψη των χρεών. Να συσσωρεύονται οι οφειλές και να παρατείνονται δεν έχει κανένα νόημα. Απαιτείται ουσιαστική βοήθεια», σημειώνει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου