ΑΛΜΥΡΟΣ

Εξωραΐζεται το πάρκο Κροκίων

εξωραΐζεται-το-πάρκο-κροκίων-380641

Προβλέπεται η δημιουργία άνετων χώρων κυκλοφορίας πεζών και οργανωμένοι χώροι πρασίνου

Στη συνολική αναβάθμιση και ανάπλαση του Πάρκου Κροκίων προχωρά η Δημοτική Αρχή Αλμυρού με σκοπό να δημιουργηθεί ένα χώρος ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας. Το έργο εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Δήμου για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του δημόσιου χώρου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία άνετων χώρων κυκλοφορίας πεζών και οργανωμένους και με χαρακτήρα χώρους πρασίνου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 553.000 € και η μελέτη εκπονήθηκε και θεωρήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Βασικός στόχος της ανάπλασης του πάρκου είναι η βελτίωση του μικροκλίματος της πόλης του Αλμυρού καθώς και η επίτευξη καλύτερων συνθηκών θερμικής άνεσης για τους κατοίκους του καθώς μέσω της βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών του Αλμυρού, οδηγούνται άμεσα και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου τους οι κάτοικοι της πόλης του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Το πάρκο Έχοντας ως έμπνευση το φυτό της αμπέλου, που ευδοκιμεί στην περιοχή του Αλμυρού, δημιουργήθηκε η ιδέα του περιπατητικού διαδρόμου που διασχίζει το πάρκο από τη μία πλευρά του ως την άλλη όχι αυστηρά γραμμικά αλλά δημιουργώντας σπείρες. Στην πορεία της διαδρομής δημιουργούνται μικροί κυκλικοί θεματικοί κήποι φυτεμένοι με αρωματικά φυτά (λεβάντα, σάλβια, αρμπαρόριζα, δενδρολίβανο, κουφέα, γκαζάνια, λεβαντίνη κ.λ.π.) που αγκαλιάζουν τον επισκέπτη και τον βοηθούν να χαλαρώσει.

Ανάλογα προσαρμόστηκαν και οι χώροι των παιδικών χαρών που έχουν ένα χαλαρό σχήμα προσδίδοντας μια ανάλαφρη αίσθηση στους μικρούς φίλους. Περιμετρικά όλου του χώρου δημιουργείται ένας διάδρομος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ποδηλατόδρομος (κάτι που λείπει από τον Αλμυρό) αλλά και για jogging.

Στους ελεύθερους χώρους του Πάρκου και κατά μήκος των διαδρομών κίνησης χρησιμοποιείται κουρασάνι, χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο αλλά και ξύλινες σανίδες τύπου deck, δημιουργούνται τμήματα πρασίνου όπου φυτεύονται όλες οι ομάδες φυτών (δένδρα μεσαία, δένδρα μικρά, θάμνοι μεγάλοι, θάμνοι μικροί, εδαφοκάλυψη και χλοοτάπητας).

Ψηλά δέντρα φυτεύονται στην βόρεια πλευρά του πάρκου επί της οδού Ραγάζου όπου υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων και είναι αειθαλή ή φυλλοβόλα είδη (φλαμουριές, μιμόζες, χαρουπιές, μανόλιες, προύνοι, κουτσουπιές σφενδάμια, μουριές, κατάλπες κ.λ.π. είδη). Ψηλοί και χαμηλοί θάμνοι (λιγούστρα, φορσύθιες, κυδωνίαστρα, καλλιστήμονες, μυρτιές, τεύκρια κ.λ.π. είδη) σημειακά και σε ομάδες φυσικών σχημάτων κατά θέσεις ή σε μπορντούρα αποτελούν τον υπόροφο της βλάστησης στις περιοχές φύτευσης.

Οι πέργκολες «ντύνονται» με αναρριχώμενα (ρυγχόσπερμα και γιασεμί). Φυτά εδαφοκάλυψης και καλλωπιστικό τριφυλλάκι (διχόνδρα) καλύπτουν τα διάκενα στο εσωτερικό των επιφανειών της υψηλής και μεσαίας βλάστησης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία υπορόφων βλάστησης.

Τονίζεται πως το πάρκο Κροκίων βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα της πόλης του Αλμυρού και έχει έκταση 15.013,59 μ2 με μέσο μήκος 265 μ. και μέσο πλάτος 57 μ. Περικλείεται από τις οδούς Αθ. Ραγάζου – Κροκίων – Παύλου Μελά και Σταδίου και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το κλειστό γυμναστήριο και το 2ο Γυμνάσιο. Σε μικρή απόσταση από το πάρκο βρίσκεται το Δημοτικό στάδιο της πόλης, το 3ο Δημοτικό Σχολείο το Κέντρο Υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου