ΑΛΜΥΡΟΣ

Προγραμματική για νέο αγωγό ύδρευσης

προγραμματική-για-νέο-αγωγό-ύδρευσης-820847

Μεταξύ Δήμου Αλμυρού και ΔΕΥΑ για την επιδιόρθωση των ζημιών στο δίκτυο

Στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑ Αλμυρού θα προχωρήσει η δημοτική αρχή Αλμυρού για την κατασκευή του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας νέου αγωγού ύδρευσης μεταφοράς νερού από γεώτρηση Χορταριά προς Κουρί, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για την περιοχή του Αλμυρού μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού».

Το θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Πέμπτη διά περιφοράς. Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση.

Το έργο, το οποίο είναι προϋπολογισμού περίπου 634.325 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα με απευθείας ανάθεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και της αναγκαιότητάς του για την πόλη.

Οι βροχοπτώσεις του μεσογειακού κυκλώνα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου κατέστρεψαν ολοσχερώς δύο διαβάσεις των αγωγών μεταφοράς νερού από τις γεωτρήσεις Μάμαλη και Χορταριά στις κεντρικές δεξαμενές που είναι τοποθετημένες στο δάσος Κουρί, κάθετα από το ρέμα Χολόρεμα.

Μέσω αυτών τροφοδοτούταν με νερό το πολεοδομικό συγκρότημα Αλμυρού και εξαιτίας της καταστροφής διακόπηκε η ύδρευση της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού.

Εισηγούμενος την πρόταση ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ενημέρωσε ότι ο νέος αγωγός, ο οποίος θα είναι μήκους περίπου 3,5 χιλιομέτρων, θα κατασκευαστεί από νέα όδευση, παρακάμπτοντας το ρέμα Χολόρεμα, ώστε μελλοντικά και σε περίπτωση αντίστοιχων φαινομένων να αποφευχθούν αντίστοιχες ζημιές που θα έχουν ως συνέπεια την καταστροφή του δικτύου ύδρευσης και τη λειψυδρία στην πόλη.

Με το έργο δεν θα γίνει απλώς αντικατάσταση του καταστραμμένου αγωγού αλλά δημιουργία ενός νέου κεντρικού αγωγού ύδρευσης, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγεται στο μέλλον αντίστοιχο πρόβλημα.

Επισημαίνεται ότι σχεδόν δύο μήνες μετά από τα καταστροφικά φαινόμενα η Δημοτική Ενότητα υδρεύεται από γεωτρήσεις ιδιωτών με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Προβλήματα στην ύδρευση αντιμετωπίζουν και όλοι οι οικισμοί που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα Νεοχωράκι, Νεράιδα, Ανθότοπος, Αργιλοχώρι, Φυλάκη και Μαυρόλοφος όπου έχουν γίνει πρόχειρες αποκαταστάσεις στα δίκτυα ύδρευσης.

Σε όλους τους οικισμούς γίνονται συνεχώς επανέλεγχοι για την ποιότητα του νερού και από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Αλμυρού εκδίδονται ανακοινώσεις με οδηγίες, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου