ΑΛΜΥΡΟΣ

Αυξάνονται οι ανάγκες για το συσσίτιο στον Δήμο Αλμυρού

αυξάνονται-οι-ανάγκες-για-το-συσσίτιο-832805

Νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας

Ανάγκη για αύξηση των μερίδων φαγητού που διανέμονται από τα Σπίτια Γαλήνης προκύπτει στον καλλικρατικό δήμο Αλμυρού μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Αυτή τη στιγμή με τη βοήθεια της Εκκλησίας σιτίζονται 210 άτομα, όμως συνεχώς παρουσιάζονται καινούργιες οικογένειες που βρίσκονται σε θέση ανάγκης ανάμεσά τους και πολλές νέων.

Ο αρχιερατικός επίτροπος της Επαρχίας Αλμυρού πατήρ Γεώργιος Μπέκας λέει ότι «ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Το βλέπουμε γενικά. Εχουμε ολόκληρες οικογένειες που δεν λαμβάνει κανένα από τα μέλη τους μεροκάματο. Πολλοί νέοι βρίσκονται σε απελπισία».

«Δεν ξέρουμε πώς γίνονται τα προγράμματα και ποιοι ωφελούνται. Ιδιαίτερα οι νέοι δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους με διακριτικότητα, να τους κάνουμε να αισθανθούν καλύτερα ψυχολογικά. Εχουν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους», τονίζει ο ίδιος.

Παράλληλα υπάρχουν πολλοί μοναχικοί ηλικιωμένοι με ανάγκες που τα παιδιά τους λείπουν σε άλλες πόλεις. «Είναι πολύ δύσκολο να τους πλησιάσεις. Δεν μπορούν να αποδεχθούν την κατάσταση, τη θέση στην οποία βρίσκονται. Δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα έφθαναν σε αυτό το σημείο», περιγράφει ο αρχιερατικός επίτροπος.

Ενδεικτικά ο πατήρ Γεώργιος αναφέρει ότι στην Ευξεινούπολη σιτίζονταν πέρυσι 13 άτομα ενώ φέτος ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τα 20.

«Σε όλη την επαρχία από την επικοινωνία που έχω με τους πατέρες υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Ο Αλμυρός θα ξεφύγει κατά πολύ από τις 80 μερίδες φαγητού που έδινε», σημειώνει.

Τα Σπίτια Γαλήνης έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, καθώς αυξάνονται ταυτόχρονα και οι μερίδες δεκατιανού.

Αυτή τη στιγμή στα Σπίτια Γαλήνης στην Ευξεινούπολη και τον Αλμυρό σιτίζονται περίπου 100 άτομα.

Παράλληλα το κεντρικό κοινωνικό παντοπωλείο του Αγίου Νικολάου ενισχύει με τρόφιμα στον Αλμυρό άλλα 70 άτομα, τα οποία μπορούν να μαγειρέψουν αλλά δεν έχουν τις πρώτες ύλες.

Δίπλα στους πολίτες είναι και τα παντοπωλεία σε Σούρπη και Πτελεό, συμπαραστεκόμενα σε 40 άτομα.

Οι πατέρες συγκεντρώνουν τα τρόφιμα και προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση, ώστε να μη λείψει τίποτα από κανένα τραπέζι από τα βασικά της διατροφής το φρούτο, το κρέας, το γάλα όλα τα απαραίτητα είδη να υπάρχουν.

Η Εκκλησία δείχνει το κοινωνικό της προφίλ με κάθε ευκαιρία. Φέτος όμως δεν έχει από πουθενά βοήθεια, ούτε από τον δήμο, και επαφίεται στη βοήθεια του κόσμου, καθώς αρκετοί επιλέγουν αντί για ένα τραπέζι στη μνήμη συγγενικού τους προσώπου να προσφέρουν τρόφιμα στα Σπίτια Γαλήνης και τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Παρ’ όλα αυτά ο πατήρ Γεώργιος λέει «θα πρέπει να μην απελπιζόμαστε και να είμαστε αισιόδοξοι».

«Το 2020 θα βγει δύσκολα αλλά το 2021 θα είναι μία καλύτερη χρονιά. Θα βγούμε πιο δυνατοί από τις δυσκολίες και οι νέοι και οι μεγάλοι. Οι μεγάλοι θα κάνουν τον απολογισμό τους και θα γίνουν ποιο σοφοί από τα λάθη τους, οι νέοι θα διδαχθούν», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου