ΑΛΜΥΡΟΣ

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ οι ζημιές από τον «Ιανό» στην Ανάβρα

πάνω-από-1-εκατ-ευρώ-οι-ζημιές-από-τον-833628

Ακατάπαυστες προσπάθειες για την αποκατάσταση των υποδομών

Ζημιές άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ προκάλεσε ο «Ιανός» στην Ανάβρα, η οποία προσπαθεί ακόμη να ξαναβρεί την καθημερινότητά της μετά τις βιβλικές καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή.

Οι χειριστές των μηχανημάτων του δήμου συνεχίζουν να δουλεύουν αδιάκοπα για την επιδιόρθωση των ζημιών στο αγροτικό δίκτυο και σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν εξασφαλίσει προσβασιμότητα σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν πολλά. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας, Κωνσταντίνος Κελάφας, λέει ότι άρχισε η επιδιόρθωση των ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο, καταγράφονται όμως μεγάλες καταστροφές. Παράλληλα το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης έσπασε από τα ορμητικά νερά σε πολλά σημεία και χρειάζεται κυριολεκτικά κατασκευή από την αρχή.

«Οπου υπήρχε τσιμέντο σε διαβάσεις χειμάρρων δεν υπάρχει πλέον τίποτα, ενώ από το Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Πάρκο Πηγών Ανάβρας δεν έχει απομείνει τίποτα. Το ποτάμι παρέσυρε γεφυράκια, παιδικές χαρές, κατέστρεψε τα περισσότερα, αν όχι όλα, μονοπάτια. Φανταστείτε παραπλεύρως του ποταμού είχαμε σωλήνα σε ύψος 10 μέτρων, ο οποίος παρασύρθηκε από το νερό, το οποίο είχε υψηλή στάθμη», περιγράφει.

Παντού υπάρχουν φερτά υλικά. «Αρχίζουμε κυριολεκτικά από το μηδέν», λέει ο ίδιος.

Ευτυχώς οι κάτοικοι υδρεύονται από φυσικές πηγές. Το εξωτερικό δίκτυο αποκαταστάθηκε πρόχειρα και το νερό χρησιμοποιείται για κτηνοτροφικές μονάδες.

«Οι κτηνοτρόφοι έπαθαν πολύ μεγάλη ζημιά. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό ζώων που πνίγηκαν», επισημαίνει ακόμη και υπενθυμίζει ότι από τις καταστροφές είχε υποχωρήσει η γέφυρα που βρίσκεται ανάμεσα σε Νεράιδα και Νεοχωράκι, η οποία σήμερα έχει αποκατασταθεί με πρόχειρη παρέμβαση.

Για όλα αυτά η Κοινότητα επεξεργάζεται προτάσεις για να ληφθούν υπόψη του νέου τεχνικού προγράμματος του δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου