ΑΛΜΥΡΟΣ

Οικονομικά μέτρα στήριξης της αγοράς ζητούν οι έμποροι

οικονομικά-μέτρα-στήριξης-της-αγορά-833630

Στην εμπορική αγορά του Αλμυρού επικρατεί στασιμότητα

Ενίσχυση από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 αναμένει η εμπορική αγορά του Αλμυρού, η οποία προσδοκά σε ειδική μέριμνα για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού, Παναγιώτης Μπούντης, μιλά για αναδουλειά. Περιγράφοντας το κλίμα σημειώνει: «Τον Οκτώβριο δεν έχουμε δουλέψει και υπάρχουν στασιμότητα και υποτονικότητα. Αναμένουμε τοπικά κάποιες επιδοτήσεις στους αγρότες, έστω και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, μήπως λίγο τονώσουν την αγορά. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι από τη στιγμή που ο φόβος για την πανδημία έχει επικρατήσει ο κόσμος έχει σταματήσει να καταναλώνει. Ακόμη και στην εκκλησία περιορισμένα πάει, ενώ έχουν σταματήσει οι εκδηλώσεις».

Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς δεν γνωρίζει τη διάρκεια και το μέγεθος της κρίσης του κορονοϊού. «Αν διαρκέσει για έξι μήνες, μέχρι τον Μάρτιο, το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό για την εστίαση και ολόκληρη την αγορά», επισημαίνει.

Πιστεύει ότι πρέπει να δοθούν βοήθεια και επιπλέον μέτρα για το εμπόριο. «Ενίσχυση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας «ΑΝΑΣΑ» δεν βλέπουμε να υπάρχει για μικρά και μεσαία καταστήματα. Για να στηριχθεί πρέπει να υπάρχουν πολλά πάγια έξοδα και εργαζόμενοι. Θα εξυπηρετήσει κυρίως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταλύματα», επισημαίνει.

ο εμπορικός κόσμος ζητεί να γίνει αναγωγή στο ποσό των χρημάτων για να στηριχθούν περισσότερα καταστήματα, καθώς η Θεσσαλία έχει διαθέσει μόλις 30 εκατ. ευρώ όταν στην περιφέρεια δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή 1.600-1.800 επιχειρήσεις. Επιπλέον, ζητεί επιπλέον επιχορηγούμενα προγράμματα.

Μόνο ένα μικρό μέρος των εμπόρων κατάφερε να ενισχυθεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή 3.

Τα μέτρα για τις αναστολές λειτουργίας και των πληρωμών λειτούργησαν προς τη θετική κατεύθυνση, όμως ο κ. Μπούντης λέει ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλα οικονομικά μέτρα στήριξης. Ο εμπορικός κόσμος δεν έχει να ελπίζει αλλού παρά μόνο σε τόνωση της εμπορικής κίνησης με τις ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου