ΑΛΜΥΡΟΣ

«Καταστραφήκαμε, δεν το περιμέναμε»

καταστραφήκαμε-δεν-το-περιμέναμε-837876

Ο «Ιανός» προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στο σπίτι 43χρονου στην Πέρδικα Αλμυρού και έπνιξε τα ζώα του

Ενας μήνας συμπληρώθηκε από το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» από τον Αλμυρό. Ο Παναγιώτης Μποντός ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει. Εχασε τα ζώα του, διαλύθηκε το σπίτι του, κινδύνεψε να χάσει την οικογένειά του.

Ο 43χρονος λύνει τη σιωπή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και μιλά για πρώτη φορά για την τραυματική εμπειρία. Είναι ένας από τους λίγους Αλμυριώτες, που το σπίτι του καταστράφηκε ολοσχερώς. Η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Αλμυρού έκανε αυτοψία και το χαρακτήρισε ακατάλληλο. Στην Πέρδικα είναι επίσης ένας από τους λίγους, που κατοικεί εκεί όλο τον χρόνο.

Οταν πλημμύρισε το χωριό, ο ίδιος βρισκόταν στο σπίτι με την κόρη του και τη μητέρα του. Είχε μόλις επιστρέψει από τη δουλειά και ετοιμαζόταν να ξεκουραστεί, όταν η 15χρονη άρχισε να φωνάζει «μπαμπά, μπαμπά». Ετρεξε να δει τι συμβαίνει και τότε είδε το διπλανό δωμάτιο πλημμυρισμένο. «Η μητέρα μου ήταν μέσα στο νερό, που έφθανε στα 3 μέτρα. Βούτηξα και την έβγαλα έξω κολυμπώντας», περιγράφει.

Το σπίτι της οικογένειας είναι σε σημείο, όπου το έδαφος είναι κατηφορικό. Το νερό δημιούργησε χείμαρρο δίπλα από το σπίτι, το οποίο σε λίγα λεπτά πλημμύρισε. «Ηταν ευτύχημα το γεγονός ότι πρόλαβα και έβγαλα την κόρη μου και τη μητέρα μου έξω από τα παράθυρα. Μπήκαμε γρήγορα στο τρακτέρ και πήγαμε σε υψηλότερο σημείο στην εκκλησία των Ταξιαρχών. Από εκεί έβλεπες να περνούν το χωριό τρεις χείμαρροι», σημειώνει.

Η οικογένεια ειδοποίησε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα για βοήθεια. Το Κλιμάκιο έστειλε άμεσα δυνάμεις, όμως οι πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στο Χολόρεμα και χρειάστηκε να προσεγγίσουν το σημείο από άλλη διαδρομή. «Περιμέναμε περίπου 3 ώρες για να μας απεγκλωβίσουν. Το νερό είχε φθάσει στο χωριό το 1,5 μέτρο», σημειώνει.

Η οικογένεια και σε αυτή την περίπτωση στάθηκε τυχερή. «Το τρακτέρ έχει μεγάλο βάρος και για αυτό δεν μας παρέσυραν τα νερά, ενώ ξήλωναν τα πάντα στο πέρασμά τους», επισήμανε ο ίδιος. Τελικά ο Θεός βοήθησε και η οικογένεια οδηγήθηκε στον σταθμό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δρυμώνα για ασφάλεια και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο από τον Δήμο.

Ομως, η ταλαιπωρία της δεν τελείωσε και έναν μήνα μετά συνεχίζεται. Οταν μετά από δύο μέρες επέστρεψε στο χωριό αντίκρισε το σπίτι κατεστραμμένο. «Ολα τα δωμάτια είχαν τρία μέτρα χώμα, πέτρες, ξύλα», περιγράφει.

Στο σπίτι δεν υπάρχουν πόρτες. Ολα τα έπιπλα καταστράφηκαν. Οι τοίχοι φούσκωσαν. Η σκεπή υπέστη ζημιά, καθώς ο χείμαρρος πέρασε από επάνω και το νερό είχε φθάσει μέχρι το ταβάνι.

Η οικογένεια ακόμη δεν έχει βρει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς της. «Προσπαθούμε σιγά σιγά να καθαρίσουμε το σπίτι όπως μπορούμε. Στο χωριό είναι καμένο το μοτέρ του αγωγού και νερό φέρνει ο Δήμος», τονίζει.

Η οικογένεια δίνει μεγάλο αγώνα. Παράλληλα με τις ζημιές στο σπίτι, ο 43χρονος έχασε τα ζώα του, τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και πνίγηκαν. Είχε τουλάχιστον 42 κατσίκια, αλλά τώρα απέμεινε με 12. «Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Καταστραφήκαμε. Δεν το περίμενα», προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου