ΑΛΜΥΡΟΣ

Στέργιος Σιούτης: Σύμβολο ατσαλένιας θέλησης

στέργιος-σιούτης-σύμβολο-ατσαλένιας-839075

Ο Στέργιος Σιούτης, από το Νεοχωράκι Αλμυρού, βραβεύτηκε από τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γεώργιο Σταμάτη

Εμβληματική προσωπικότητα και παράλληλα σύμβολο για τα άτομα με δύναμη ψυχής ο Στέργιος Σιούτης από το Νεοχωράκι Αλμυρού, βραβεύτηκε προχθές, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Ο Στέργιος Σιούτης, που διακρίνεται για το ψυχικό του σθένος, εργάζεται ως προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικών και Προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης αμεα, χρονίως πασχόντων και ηλικιωμένων στη Διεύθυνση Πολιτικών ΑΜΕΑ που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ιδέα της βράβευσης ήταν του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γεωργίου Σταμάτη, για τις αθλητικές επιτυχίες του κ. Σιούτη και ιδιαίτερα για τον τερματισμό του σε μαραθωνίους που πραγματοποιήθηκαν στις πέντε ηπείρους.

Ο δρομέας με την αστείρευτη θέληση, εκπροσώπησε επάξια την Ελλάδα και έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις ιδιαίτερα από τους Ελληνες ομογενείς. Παρ’ ότι άτομο με πρόβλημα όρασης, περνάει μέσα από τις δράσεις του θετικά μηνύματα για τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία και για τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού στον σύγχρονο κόσμο.

Ο μαραθωνοδρόμος, που διακρίνεται για το σθένος και την ατσαλένια του θέληση, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα αγώνων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης μέχρι την Ιαπωνία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ανθρώπινη θέληση δεν έχει όρια.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μαρίας Μιχαηλίδου, της Μαρίας Πολύζου μαραθωνοδρόμου, του Παναγιώτη Στεφανίδη, προπονητή ποδοσφαιρικής ομάδας τυφλών και δύο αθλητών της ως άνω ομάδας. Επίσης παρευρέθηκαν η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθηνά Διακουμάκου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικών ΑΜΕΑ Παναγιώτα Μάνου, ο Δημήτρης Νικόλσκι προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικών Ενίσχυσης Παιδιού με αναπηρία της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας καθώς και οι συνεργάτες από το γραφείο του κ. Σταμάτη.

Σύμβολο για τα άτομα με προβλήματα όρασης

Ο Στέργιος Σιούτης έμεινε μέχρι τα 15 του χρόνια στη γενέτειρά του και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα προκειμένου να κατακτήσει τον μεγάλο στόχο της μόρφωσης, ζώντας ως οικότροφος στη σχολή τυφλών. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, ακολούθησε την οδό της ανώτατης εκπαίδευσης που μεταφράζεται σε:

Πτυχίο Παιδαγωγικής από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, Πτυχίο Κοινωνιολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό Δίπλωμα, του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Από το 1984 εργάζεται στον δημόσιο τομέα, αρχικά σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τώρα στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε θέματα προνοιακής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία.

Την περίοδο 1995 – 2012 δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής στo Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα είναι ενεργό μέλος πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, ενώ συμμετέχει δυναμικά στο γονικό κίνημα για τη προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, είτε ως ιδρυτικό μέλος οργανώσεων ή ως μέλος διοικητικών συμβουλίων.

«Πάντα, από μικρός είχα όνειρα τα οποία έκανα σκοπούς και προσπαθούσα να τα κάνω πραγματικότητα» υπογραμμίζει ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία, για να προσθέσει ότι «θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα της θέλησης του ανθρώπου να ξεπερνά τις δυσκολίες και ταυτόχρονα μηνύματα ενσωμάτωσης στην κοινωνία».

Κλείνοντας, εκφράζει ευχαριστίες στον γενικό γραμματέα Γιώργο Σταμάτη για την ιδέα του, την υφυπουργό καθώς και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Επίσης τους συνοδούς του στους αγώνες, τον προπονητή του Γιώργο Δούση, τον Δημήτρη Νικόλσκι για την προβολή του κ. Σιούτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τους συναδέλφους στο τμήμα και στη διεύθυνση που εργάζεται για την αγαστή συνεργασία, τα μέλη της οικογένειας του καθώς και τους συγγενείς του για το ενδιαφέρον τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου