ΑΛΜΥΡΟΣ

Δέσμευση Δούκα από τον Βόλο για γενναία προκαταβολή σε πληγέντες από την κακοκαιρία

δέσμευση-δούκα-από-τον-βόλο-για-γενναί-846483

Τεχνική σύσκεψη, με σκοπό την ενημέρωση εκπροσώπων αγροτικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών συλλόγων και συνεταιρισμών από τον Υποδιοικητή του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, που οργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Μόρρας και Ιγγλέσης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κίτσιος, Τέας, Ζώγας και Τσαγανού, ο εντεταλμένος σύμβουλος Βορείων Σποράδων κ. Ζλατούδης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου και αντιδήμαρχος κ. Κοπάνας, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος, οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας κ.κ. Λιάνος και Καταραχιάς και εκπρόσωποι αγροτικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών συλλόγων και συνεταιρισμών Νομού Μαγνησίας.

Όπως ειπώθηκε από τον Υποδιοικητή του ΕΛΓΑ κ. Δούκα «Με απόφαση του Υπουργού και της Διοίκησης του Οργανισμού, θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε μια γενναία προκαταβολή για τους πληγέντες που έχουν πάθει 100% ζημιά και γενικότερα για τους παραγωγούς που έχουν υποστεί πλήγμα από την κακοκαιρία. Θεωρούμε ότι σε χρόνους ρεκόρ για τον Οργανισμό, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ ο Οργανισμός να τελειώνει τη διαδικασία των εκτιμήσεων τόσο σύντομα, σε 3 με 4 μήνες πιστεύουμε στην ολοκλήρωση όλης αυτής της διαδικασίας. Βρισκόμαστε κοντά στους έλληνες παραγωγούς, είναι ο Οργανισμός που έχει τον μηχανισμό για να στηρίξει τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις, άρα θα επαναλάβω ότι η ζημιά είναι και τεράστια και εκτεταμένη».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αρχικά ευχαρίστησε τον Διοικητή και τον Υποδιοικητή του ΕΛΓΑ για τις συνεχόμενες ημέρες πουν παρέμειναν στις πληγείσες περιοχές, αλλά και για την τάχιστη αντίδραση του Οργανισμού στην καταγραφή των ζημιών αναφέροντας παράλληλα «Ο ΕΛΓΑ αλλά και οι υπηρεσίες μας ήταν από την πρώτη στιγμή έξω. Έχουμε καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς, η οποία αποτυπώνεται σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις. Υπάρχουν περιοχές με ολική καταστροφή. Σε αυτές τις περιοχές η αποζημίωση χρειάζεται να είναι συλλογική και οριζόντια, χωρίς εξατομίκευση των ζημιών. Και να δοθεί προκαταβολή 50% ώστε να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία. Υπάρχουν και περιοχές με μικρότερες ζημιές. Εκεί γίνεται εξατομίκευση».

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη επεσήμανε προς τον Υποδιοικητή του ΕΛΓΑ ότι οι καταστροφές συνυφαίνονται με την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, του φυτικού, των μελισσιών, των κτημάτων που ήταν σε αγρανάπαυση και θα πρέπει να καλλιεργηθούν, αλλά και στα μηχανήματα των αγροτών. Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθούν από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να δοθούν οι πραγματικές αποζημιώσεις».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των παραγωγών, στις οποίες απάντησε ο κ. Δούκας, τον οποίο η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη ευχαρίστησε στο τέλος της σύσκεψης για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Οργανισμός και για την τάχιστη διαδικασία που ακολουθεί, προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου