ΑΛΜΥΡΟΣ

Με μειωμένες κατά 40% ποσότητες βαμβακιού ξεκινά η εκκοκκιστική περίοδος στον Αλμυρό

με-μειωμένες-κατά-40-ποσότητες-βαμβακιο-847031

Πολλοί βαμβακοπαραγωγοί στον Αλμυρό δεν έχουν μπει ακόμη στα χωράφια τους που έγιναν «λίμνες»

Με 350 κιλά περίπου λιγότερο βαμβάκι ανά χωράφι στην περιοχή του Αλμυρού ξεκινά η εκκοκκιστική περίοδος. Οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται πλέον σε απόγνωση βλέποντας το βιος τους να καταστρέφεται. Οι ζημιές που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα του «Ιανού» σε πολλά χωράφια είναι ανυπολόγιστες. Πολλοί «βαμβακάδες» αδυνατούν να μπούνε μέσα στα κτήματα. Τα ορμητικά νερά τα μετέτρεψαν σε λίμνες. Όπου δεν είχε ξεκινήσει η συγκομιδή βαμβακιού τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Σε απόγνωση είναι και όσοι είχαν ξεκινήσει να μαζεύουν, όμως εξαιτίας των ζημιών αφενός το προϊόν υποβαθμίστηκε, αφετέρου οι ποσότητες είναι πολύ μικρότερες. Χωράφια που απέδιδαν μέχρι 500 κιλά ανά στρέμμα, δεν πρόκειται να δώσουν περισσότερα από 150 κιλά σήμερα.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και στα χωράφια που θα μαζευτούν βαμβάκια, η ποιότητα θα είναι υποβαθμισμένη, ενώ οι υγρασίες θα «ανάψουν» την πρώτη ύλη στην αποθήκη. Όπως επισημαίνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γνώστες της καλλιέργειας του βαμβακιού, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την αποτίμηση της κατάστασης και της ζημιάς.

«Η μείωση της παραγωγής είναι μεγάλη. Δυστυχώς κάποιοι παραγωγοί είδαν τον κόπο τους να καταστρέφεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Η απώλεια εισοδήματος θα είναι τρομακτική», προέβλεψε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Πάντζιος, παραγωγός και αγροτοσυνδικαλιστής.

Σύμφωνα με τον κ. Πάντζιο τα αρνητικά σημάδια για το βαμβάκι ήταν ακόμη αρνητικά στο πρώτο μισό του 2020, καθώς με το lockdown των καταστημάτων, «μπήκαμε στη νέα σεζόν με τεράστια αποθέματα βαμβακιού που παράχθηκαν την περασμένη χρονιά και τα οποία δεν καταναλώθηκαν», όπως εξήγησε ο ίδιος.

Χαμηλές και οι τιμές

Κάνοντας πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι σε στρεμματική απόδοση και τιμές στα βαμβακοχώραφα, ο κ. Πάνζιος είπε: «Σε επίπεδο όχι μόνο Μαγνησίας, αλλά σ’ ολόκληρη την επικράτεια, θα είμαστε χαμηλότερα από την προηγούμενη χρονιά. Η παραγωγή είναι μειωμένη και σε πολλές περιπτώσεις το προϊόν υποβαθμισμένο».

Αναφορικά με τις τιμές τώρα, που καίνε τους περισσότερους παραγωγούς, ο Χρήστος Πάντζιος βλέπει εδώ «το μεγάλο ερωτηματικό» κι σχολιάζει: «Την χρονιά που μας πέρασε είχαμε την πιο χαμηλή τιμή της δεκαετίας. Φέτος θα πληρώσουμε… επί της ουσίας την αδυναμία της παγκόσμιας αγοράς να διοχετεύσει στα κλωστήρια τα αποθέματα βάμβακος, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, άρα τα φετινά βαμβάκια να έχουν χαμηλότερες τιμές».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου