ΑΛΜΥΡΟΣ

Μάχη για να ανοίξουν οι διαβάσεις του Ξηριά στον Αλμυρό

μάχη-για-να-ανοίξουν-οι-διαβάσεις-του-ξ-848793

Στην αποκατάσταση των διαβάσεων του Ξηριά για να εξασφαλισθεί πρόσβαση στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στα χωράφια και τις εγκαταστάσεις τους προχωρούσαν χθες τα συνεργεία του Δήμου Αλμυρού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα οποία εργάζονται ακατάπαυστα για την επιδιόρθωση των ζημιών, που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την περιοχή.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος είπε ότι έπρεπε να έχει α;ρχίσει ήδη η συγκομιδή και οι αγρότες αγωνιούν να φθάσουν στις καλλιέργειές τους και να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται. Στην ίδια θέση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, που είναι επίσης αποκλεισμένοι.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι τα συνεργεία προσπαθούσαν να ανοίξουν τη δίοδο προς την περιοχή Ζερέλια και τη δεύτερη κάτω από τον Αλμυρό.

Στην περιοχή βρίσκονται κλιμάκια του ΕΛΓΑ, που συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών, ενώ την ίδια ώρα τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας εξασφάλισαν ήδη από προχθές πρόσβαση στον Ανθότοπο και αναμενόταν χθες να ολοκληρώσουν την προσωρινή αποκατάσταση της γέφυρας που συνδέει τη Νεράιδα με τον Ανθότοπο.

Σήμερα θα μεταβούν στην περιοχή η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα και μηχανικοί του ΤΕΕ που έχουν κληθεί να συνδράμουν στο κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών για την καταγραφή των σημείων αστοχίας και τα προβλήματα στις υποδομές.

«Αμεσα θα αρχίσουμε την καταγραφή προβλημάτων σε αγροτικές κατοικίες. Σήμερα το πρωί θα κάνουμε μία εκτίμηση της αστοχίας που έχει υποστεί ο περιφερειακός δρόμος παράπλευρα του Ξηριά και θα γίνει και έλεγχος της γέφυρας του Ξηριά», επισήμανε η κ. Καπούλα.

«Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου είχαν παρέσυραν μεγάλο μέρος του δρόμου μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού, ενώ υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις γεωτρήσεις», σημείωσε επιπλέον. Οπως σχολίασε η κ. Καπούλα, «εννοείται ότι έχουν γίνει πολλά σφάλματα και στη δόμηση και στη διαχείριση των χειμάρρων. Εχουν μπαζωθεί ρέματα. Ομως είμαστε υποχρεωμένοι αυτή τη στιγμή να τα εντάξουμε σε μία βάση δεδομένων για να προστατέψουμε ανθρώπους και περιουσίες από μελλοντικές θεομηνίες. Οι μελέτες αντιπλημμυρικών έχουν μείνει στα συρτάρια των υπουργείων», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου