ΑΛΜΥΡΟΣ

Κ. Μαραβέγιας: Προχωρά στην επόμενη φάση το έργο της λιμνοδεξαμενής Ξηριά στον Αλμυρό

κ-μαραβέγιας-προχωρά-στην-επόμενη-φάσ-848817

Συνάντηση του βουλευτή Κων. Μαραβέγια με τον Υφυπουργό Κ. Σκρέκα

Η συζήτηση για τις μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω του ο «Ιανός» στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κων. Σκρέκα, την Τετάρτη στο γραφείο του.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες χωρίς καθυστέρηση, δηλαδή σε χρόνο συμβατό με την εισροή του εισοδήματός τους από την εκμετάλλευση της αγροτικής τους παραγωγής.

Από την πλευρά του ο κ. Μαραβέγιας, κατόπιν ενημέρωσης που είχε από τον δήμαρχο Αλμυρού, έκανε γνωστό στον Υφυπουργό ότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλμυρού για το έργο “Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από τη Λιμνοδεξαμενή Ξηριά”, η οποία μπορεί να παραδοθεί στην Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων. Η κατασκευή του αγωγού με κόστος 3.332.000,00 ευρώ, εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο έργο που αφορά την “Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού Ν. Μαγνησίας”, συνολικού προϋπολογισμού 16.199.035,69 ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχει δημοπρατηθεί και κατασκευάζεται το πρώτο υποέργο, αξίας 10.667.035.69 ευρώ, δηλαδή η λιμνοδεξαμενή.

Ανταποκρινόμενος, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι και άρα το έργο μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Σημειώνεται ότι το έργο της λιμνοδεξαμενής είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και περιλαμβάνει υποδομές για τη συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξηριά με σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Αποτελείται από φράγμα υδροληψίας, λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 3,8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και δίκτυο μεταφοράς των υδάτων στις προς άρδευση περιοχές. Επίσης προβλέπονται έργα υπερχείλισης, κατάλληλη διώρυγα προς τον χείμαρρο Ξηριά, καθώς και αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου περιμετρικά της λιμνοδεξαμενής με αποχέτευση των ομβρίων.

Ζητά παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων

Το αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας για παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, λόγω της πρόσφατης θεομηνίας στηρίξει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Ο κ. Μαραβέγιας προώθησε το αίτημα με Αναφορά του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη, ζητώντας να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την ικανοποίησή του, δεδομένων των προβλημάτων που προκάλεσε το πέρασμα του «Ιανού» από τη Μαγνησία, αλλά και εξαιτίας των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση.

Όπως αναφέρει στην αναφορά του: «οι αρμόδιες υπηρεσίες, με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ορθά εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, καθυστερούν σημαντικά την εξυπηρέτηση των μηχανικών, ενώ την ίδια ώρα «τρέχουν» και άλλες προθεσμίες για ζητήματα πολεοδομικού ενδιαφέροντος, που δημιουργούν αλυσιδωτές πιέσεις στους μηχανικούς. Το έργο τους δυσχέρανε ο «Ιανός», εξαιτίας των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που προκάλεσε κυρίως στους Δήμους Βόλου και Αλμυρού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Δήμο Βόλου, υπήρξε πρόβλημα σε τηλεπικοινωνιακή οπτική ίνα που άφησε εκτός σύνδεσης διαδικτύου περισσότερους από 5000 καταναλωτές, ανάμεσά τους και πολλούς μηχανικούς, που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τεχνικός κόσμος εκτιμά ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί (31 Σεπτεμβρίου 2020), για λόγους που δεν ευθύνονται τόσο οι μηχανικοί, όσο οι ιδιοκτήτες, και ζητεί να δοθεί εκ νέου παράταση, που θα επιτρέψει τη διεκπεραίωση της διαδικασίας υπό ομαλές συνθήκες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου