ΑΛΜΥΡΟΣ

Εκποίηση εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Αλμυρό

εκποίηση-εγκαταλελειμμένων-οχημάτων-850715

Με στόχο την απόσυρση και την ανακύκλωση

Στην εκποίηση εγκαταλελειμμένων οχημάτων με πλειοδοτική δημοπρασία θα προχωρεί η δημοτική αρχή Αλμυρού από εδώ και στο εξής. Σε διάφορες περιοχές του δήμου έχουν εντοπιστεί αρκετά παρατημένα οχήματα χωρίς πινακίδες, τα οποία ωστόσο δεν έχουν αποσυρθεί από τους ιδιοκτήτες τους, ούτε έχουν αναζητηθεί. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας αποτελούν στερεά απόβλητα.

Το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού ενέκρινε την εκποίησή τους, με πλειοδοτική δημοπρασία, τους όρους της οποίας θα καθορίζει η Οικονομική Επιτροπή μετά από απόφαση εκτίμησης του τιμήματος από την αρμόδια επιτροπή.

Η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής εισηγήθηκε εκποίηση.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 116/2004 κάθε όχημα που εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χαρακτηρίζεται ως εγκαταλειμμένο. Ένα εγκαταλειμμένο όχημα που δεν έχει αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, είναι όχημα στο τέλος κύκλου ζωής και αποτελεί στερεό απόβλητο.

Το εγκαταλειμμένο όχημα, που χαρακτηρίζεται ως στερεό απόβλητο, περιέρχεται στην κυριότητα του οικείου Δήμου, περισυλλέγεται προκειμένου να ανακυκλωθεί και για το λόγο αυτό εκδίδεται πιστοποιητικό καταστροφής από την Ε.Δ.Ο.Ε. με σκοπό την οριστική διαγραφή και αποταξινόμησή του.

Η εκποίηση των οχημάτων αυτών στοχεύει στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Παράλληλα θα επιτευχθεί μείωση της ποσότητας των αποβλήτων με απώτερο σκοπό, την ασφάλεια και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και εν γένει την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Οι δημοπρασίες για την εκποίηση κινητών πραγμάτων των δήμων διεξάγονται από την Οικονομική επιτροπή. Η δημοπρασία γνωστοποιείται με διακήρυξη εκδιδόμενη από το δήμαρχο, βάσει απόφασης της οικονομικής επιτροπής με την οποία καταρτίζονται οι όροι της δημοπρασίας.

Απόσυρση κατεστραμμένου εξοπλισμού

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Αλμυρού, το οποίο ζήτησε την απομάκρυνση κατεστραμμένου εξοπλισμού από το σχολικό συγκρότημα 1ου ΕΠΑΛ – 1ου ΕΚ Αλμυρού. Πρόκειται για βαρύ μηχανολογικό εξοπλισμό (τόρνος, πλάνη, πρέσα αέρος, ηλεκτροκινητήρες κτλ) για τα οποία έχουν συνταχθεί τα σχετικά πρωτόκολλα καταστροφής. Τα κατεστραμμένα μέρη του εξοπλισμού θεωρούνται ανακυκλώσιμα μεταλλικά υλικά (scrap).

Η απομάκρυνση των παραπάνω υλικών κρίθηκε απαραίτητη για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών που κινούνται στους χώρους όπου βρίσκονται αυτά στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με την απομάκρυνση θα απελευθερωθούν οι χώροι που καταλαμβάνουν, αφετέρου ο δήμος θα αποκομίσει κάποιο οικονομικό όφελος. Για την υλοποίησή της θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου