ΑΛΜΥΡΟΣ

Από 7.500 γεωτρήσεις αρδεύονται 250.000 στρ. στη Μαγνησία

από-7-500-γεωτρήσεις-αρδεύονται-250-000-στρ-στη-μ-392167

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Κοπάνα ενημερωτική ημερίδα την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού για τις «Διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης αδειών, για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού» για τις άδειες των γεωτρήσεων.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Κοπάνας όλοι οι κάτοχοι αρδευτικών και υδρευτικών γεωτρήσεων και όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού εντός 12 μηνών, από την έκδοσή της απόφασης, δηλαδή μέχρι την 16η Ιουνίου 2012, αντί εξαμήνου που προβλεπόταν έως πρότινος.

Επίσης μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη τονίζεται ότι για όσες χρήσεις νερού υποβάλλεται εμπρόθεσμα αίτηση έως 16/6 δεν επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα, αφού μετά την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ όλες οι χρήσεις νερού πριν τις 20-12-2005 αντιμετωπίζονται σαν ενιαίο σύνολο.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις ποινές 3% επί της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, που είχαν επιβληθεί σε 399 περιπτώσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω των ελέγχων για το 2010 και των αδειών χρήσης νερού άρδευσης, ήδη με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την 21/12/2011 και μετά τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο ΥΠΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δόθηκε η εντολή στα Περιφερειακά Υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ να αρθούν οι ποινές απ’ όλους τους παραγωγούς, με την προσκόμιση μόνο της παλαιάς άδειας χρήσης ή της αίτησης έκδοσης νέας για όσους παραγωγούς δεν τις έχουν υποβάλει ήδη στα πλαίσια του ελέγχου.

7.500 γεωτρήσεις

Όπως προκύπτει και από τον μικρό αριθμό αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε σχέση με τις περίπου 7.500 υφιστάμενες γεωτρήσεις που υπάρχουν στα όρια της περιφερειακής ενότητας υπάρχει ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των παραγωγών για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Περί τις 250.000 στρέμματα αρδεύονται στον κάμπο της Μαγνησίας από γεωτρήσεις των οποίων, οι περισσότερες άδειες χρήσης νερού δεν έχουν ανανεωθεί. Συνολικά στο νομό αντλούνται περίπου 132 εκ. κυβικά μέτρα νερού!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου