ΑΛΜΥΡΟΣ

Πρόγραμμα μαθητείας θα υλοποιήσει ο Δήμος Αλμυρού τη νέα σχολική χρονιά

πρόγραμμα-μαθητείας-θα-υλοποιήσει-ο-δ-762313

Με συμμετοχή 23 μαθητευόμενων – Ποιες ειδικότητες εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή

Στη μαθητεία του σχολικού έτους 2020-2021 για συνολικό αριθμό είκοσι τριών μαθητευόμενων θα συμμετέχει η δημοτική αρχή Αλμυρού, η οποία εντάχθηκε στους φορείς / επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τον αριθμό μαθητευόμενων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης για απασχόληση στον δήμο.

Με ομόφωνη απόφαση υιοθέτησε την πρόταση του δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου. Οι ειδικότητες για την υλοποίηση του θεσμού είναι:

-Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης – Αερισμού και Κλιματισμού (2).

-Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων (7).

-Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής (3).

-Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων (3).

-Τεχνικός Οχημάτων (2).

-Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (4)

-Μαγειρικής Τέχνης (2).

Στη συζήτηση του θέματος ο κ. Χατζηκυριάκος τόνισε ότι ο δήμος θα πρέπει να συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση του θεσμού, τόσο των μαθητευόμενων όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Οπως ενημέρωσε, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από κοινού με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, θα εφαρμόσουν προγράμματα μαθητείας συνολικά για τους μαθητευόμενους και καταρτιζόμενους των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Ι.Ε.Κ.).

Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια περίπου 9 μηνών και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και παράλληλα «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες ισομερώς σε τέσσερις ημέρες, στον εργοδότη. Η μαθητεία ολοκληρώνεται με την συμπλήρωση 203 ωρών εργαστηριακού μαθήματος και 156 ημερών παρουσίας στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο μαθητευόμενος.

Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διάρκεια φοίτησης είναι 2 σχολικά έτη, δηλαδή 4 εξάμηνα. Το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται ταυτόχρονα με πρακτική άσκηση – μαθητεία, στους χώρους των επιχειρήσεων. Η διάρκεια της πρακτικής είναι ίση με το χρόνο φοίτησης, δηλαδή έως 20 μήνες και πραγματοποιείται για 4 ή 5 ημέρες την εβδομάδα για 6 ώρες την ημέρα.

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν διάρκεια φοίτησης 5 εξάμηνα, εκ των οποίων το πέμπτο δύναται να είναι εξάμηνο Μαθητείας. Η συνολική διάρκεια της μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στη δομή και 768 ώρες στο χώρο εργασίας. Η χρονική κατανομή των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μια μέρα στη δομή κατάρτισης και τέσσερις μέρες στο χώρο εργασίας εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας. Ο αριθμός των ωρών μαθητείας στο χώρο εργασίας ορίζεται σε 8 ώρες ανά ημέρα.

Στην εφαρμογή της μαθητείας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ οι όροι υλοποίησης είναι κοινοί για όλους τους τύπους εκπαιδευτικών δομών. Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου