ΑΛΜΥΡΟΣ

«Μόλυνε» και το βαμβάκι ο κορονοϊός

μόλυνε-και-το-βαμβάκι-ο-κορονοϊός-772285

Σε αναμμένα κάρβουνα οι βαμβακοπαραγωγοί σε κάμπο και Αλμυρό, λόγω των χαμηλών τιμών

Σοβαρές συνέπειες στην τιμή του βαμβακιού επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, με αποτέλεσμα οι βαμβακοπαραγωγοί στον κάμπο και τον Αλμυρό να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι περισσότεροι μιλούν για πολύ χαμηλές τιμές, οι οποίες θυμίζουν αυτές που υπήρχαν πριν από αρκετά χρόνια. «Το βαμβάκι είναι στα χαμηλά των τελευταίων οκτώ και εννιά ετών, δηλαδή είμαστε στα χαμηλότερα από την προηγούμενη οικονομική κρίση» επισημαίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Εχοντας όμως την εμπειρία ετών, ιδίως της προηγούμενης κρίσης, οι καλλιεργητές, ελπίζουν ότι εάν αλλάξει το κλίμα στην αγορά οι τιμές ενδεχομένως να βελτιωθούν, αν και δεν κρύβουν την αγωνία τους, ότι αυτό πολύ δύσκολα θα γίνει, με δεδομένη τη γενικότερη ύφεση που επικρατεί σ’ όλους τους κλάδους.

«Τηρούμε στάση αναμονής. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά και ότι θα βελτιωθούν οι τιμές στο βαμβάκι. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε μας περιμένουν δύσκολες μέρες», εκτίμησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Πάντζιος από τον Αλμυρό, ο οποίος ως βαμβακοπαραγωγός δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τα «σκαμπανεβάσματα» στο χρηματιστήριο του βαμβακιού.

«Για να βελτιωθεί το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών πρέπει να υπάρξουν συνδυαστικές πολιτικές» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η πανδημία του κορονοϊού, απλά «επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη συγκυρία».

Επιφυλάξεις για τις προπωλήσεις

Οι περισσότεροι πάντως βαμβακοπαραγωγοί στη Μαγνησία προς το παρόν εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όσον αφορά στην κίνηση που έκανε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, να καλέσει για πρώτη φορά με επίσημη ανακοίνωσή της τους παραγωγούς σε προ-πωλήσεις, διαπιστώνοντας ότι οι χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος είναι σε χαμηλότερα επίπεδα της περσινής σεζόν συγκομιδής, στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα σε συνεργασία με εκκοκκιστήρια της επιλογής τους να προβούν σε προπώληση βάμβακος προκειμένου να οριστικοποιήσουν μέρος της τιμής της παραγωγής του.

Σε πρώτη φάση αρκετοί οι αγρότες είναι προβληματισμένοι, από την άποψη ότι καλούνται να δεσμεύσουν προϊόν που θα μαζευτεί αργότερα και θα πληρωθούν με την παράδοση, με την τρέχουσα τιμή όμως που αντιστοιχεί γύρω στα 40-42 λεπτά του ευρώ το κιλό σήμερα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου