ΑΛΜΥΡΟΣ

Δίκη Κοντούλη: Μείωση ποινών για τις περίεργες μεταβιβάσεις

δίκη-κοντούλη-μείωση-ποινών-για-τις-πε-1825

Ποινές φυλάκισης έως 5 ετών εξαγοράσιμες – Απαράδεκτη η δίωξη για την απάτη – Εγιναν οι πλαστογραφήσεις, είπε η εισαγγελέας έδρας

Μειώθηκαν οι ποινές των τριών κατηγορουμένων στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για τις περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων της Μαριάννας – Ενριέττας Κοντούλη, της 70χρονης μπαλαρίνας και καθηγήτριας μπαλέτου που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 2002 από την Αμαλιάπολη Αλμυρού, χωρίς από τότε να δώσει σημεία ζωής.

Το Δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης 3,5 ετών στον γιατρό, 4 ετών στον εργολάβο και 5 ετών στον επιχειρηματία από τη Μαγνησία για την ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ ημερησίως.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε τους κατηγορούμενους ένοχους ομόφωνα και επέβαλε τις ποινές με αποφάσεις που ελήφθησαν κατά πλειοψηφία. Για το αδίκημα της απάτης η δίωξη κρίθηκε απαράδεκτη λόγω του νέου ποινικού κώδικα καθώς η άσκησή της είχε γίνει αυτεπαγγέλτως και όχι μετά από μήνυση.

Εισηγούμενη πρόταση καταδίκης η εισαγγελέας έδρας έκρινε ότι η πλαστογραφία των πληρεξουσίων αποδείχτηκε από τη γραφολογική πραγματογνωμοσύνη.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προέτρεψαν μία άγνωστη γυναίκα να επισκεφθεί συμβολαιογράφο στην Αθήνα και να παρουσιαστεί με τα στοιχεία της αγνοούμενης κατορθώνοντας με αυτό τον τρόπο να επιτύχει την έκδοση πλαστού πληρεξουσίου βάσει του οποίου έγιναν και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε τον πραγματογνώμονα που διόρισε το δικαστήριο, ο οποίος είπε ότι η υπογραφή των εγγράφων είχε πλαστογραφηθεί.

Αντίθετα, η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι η αγνοούμενη είχε ψυχιατρικό ιστορικό και ότι γι’ αυτό τον λόγο το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης δεν θα μπορούσε να είναι αξιόπιστο, λόγω μεταβολών στο γραφικό χαρακτήρα.

Η δίκη ολοκληρώθηκε χθες αργά το μεσημέρι. Μετά την πρόταση της εισαγγελέα ακολούθησαν οι αγορεύσεις και η απόφαση του δικαστηρίου.

Οι «ύποπτες» μεταβιβάσεις πολλών ακινήτων ιδιοκτησίας της ηλικιωμένης ξεκίνησαν από το 2004 και συνεχίστηκαν έως και το 2007.

Σύμφωνα με το «Φως στο Τούνελ» το λάθος της φέρεται να ήταν ότι εμπιστεύτηκε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και το φιλικό του περιβάλλον για τη διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της, που έφτανε τα 700 στρέμματα παραθαλάσσιας γης στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Έπεσε μ’ αυτόν τον τρόπο στην παγίδα που της έστησαν και την εμφάνιζαν σαν τρελή και ανάπηρη.

Οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν αναίρεση στον Αρειο Πάγο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου