ΑΛΜΥΡΟΣ

Παρουσιάστηκε η έρευνα μαθητών του Γυμνασίου Ευξεινούπολης για τα υποβρύχια μουσεία

παρουσιάστηκε-η-έρευνα-μαθητών-του-γυ-10940

Η ομάδα ASOC του Γυμνασίου Ευξεινούπολης παρουσίασε χθες Τετάρτη στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, τα αποτελέσματα της έρευνας της σε μια εκδήλωση με τίτλο: “Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή…….” φωνή που μπαίνει μες την καρδιά την συγκινεί και την ευφραίνει…., γράφει ο μεγάλος ποιητής Κ. Καβάφης.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του γυμνασίου, Μαρία Σταυραντώνη «Απόκριση σε αυτή την “κρυφή φωνή” είναι το μεγάλο – και μοναδικό για την Ελλάδα – εγχείρημα που υλοποιείται στις Β. Σποράδες και τον Δ. Παγασητικό. Εκεί, όπου προετοιμάζεται ένα υποβρύχιο μουσείο – πάρκο. Εκεί, όπου δέκα ναυάγια πλοίων “κλείνουν” μέσα τους την ιστορία αιώνων και περιμένουν στη σιωπή του βυθού εκείνους, τους τολμηρούς, που θέλουν να μοιραστούν τα “μυστικά” τους. Εκεί, όπου ήδη έχουν καθοριστεί πολυάριθμοι χώροι οργανωμένης κατάδυσης σε έναν υδάτινο κόσμο που φιλοξενεί την δική του απόκοσμη ομορφιά».

Αυτό το μεγαλόπνοο έργο με τίτλο “Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στο Δυτικό Παγασητικό”, επέλεξαν να ερευνήσουν 18 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄τάξης του Γυμνασίου Ευξεινούπολης στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής της Ενέργειας Επικοινωνίας “Αt the School of Open Cohesion” (ΑSOC) που αφορά στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας του ΕΣΠΑ 2014-2021, στην οποία συμμετέχουν. Ένα έργο που αποτελεί “έργο σημαία” για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και είναι προφανώς “εθνικής σημασίας”, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός “με το βραβευμένο από την Ευρώπη έργο των υποβρύχιων μουσείων, η Θεσσαλία πρωτοπορεί ακόμη μια φορά και δημιουργεί εξελίξεις σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο”.

Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος του Ν. Μαγνησίας και ως ένα από τα τέσσερα σχολεία για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Ενέργεια “ASOC”. Στόχος αυτής της δράσης είναι οι μαθητές ως μελλοντικοί πολίτες της Ευρώπης να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως υλοποιείται στην Ελλάδα μέσα από το ΕΣΠΑ, να αντιληφθούν τον αντίκτυπο και τα οφέλη της. Με τη βοήθεια και την εποπτεία των καθηγητών τους εκπόνησαν ερευνητική εργασία σχετικά με το παραπάνω έργο που υλοποιείται στην περιοχή μας με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει η κ. Σταυραντώνη, «Από την έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι το εν λόγω έργο χαρακτηρίζεται ως ένα «έργο σημαία» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το ποσό του 1.600.000 ευρώ και απευθύνεται σε περισσότερους από 25.000.000 πιστοποιημένους αυτοδύτες ανά τον κόσμο».

Και προσθέτει: «Με το έργο αυτό θα υπάρξει μια συσσωρευμένη χρηματοροή που θα φτάνει τα 2.098.919 ευρώ. Με την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων θα επιτευχθεί η αύξηση της τουριστικής κίνησης, και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη και προστασία της υποθαλάσσιας ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το σύνολο της λειτουργίας των Υποβρυχίων Μουσείων και η τεχνογνωσία που θα προκύψει θα αποτελέσουν πρότυπο για την ανάπτυξη αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα. Η δημιουργία των υποβρυχίων μουσείων αποτελεί μια καινοτομία στην πράξη, με προστιθέμενη αξία που ανοίγει νέες προοπτικές για τη Θεσσαλία, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο και τονώνοντας την τοπική, πραγματική οικονομία της περιφέρειας.

Οφείλουμε όλοι μας στη Μαγνησία να αναγνωρίσουμε την πρόσφατη δέσμευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για ολοκλήρωση των υποθαλάσσιων μουσείων σε Αλόννησο και Δυτικό Παγασητικό μέσα στο 2020. Πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτάχυνση ενός μοναδικού για την Ελλάδα έργου πνοής, του οποίου η ολοκλήρωση αναμενόταν κανονικά το 2023.

Εμείς ως ενεργοί πολίτες θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου των πρώτων Υποβρύχιων Μουσείων στην Ελλάδα, που είναι πια γεγονός και θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής. Ο κ. Αγοραστός λέει: Δίνουμε στην ανθρωπότητα τον «Παρθενώνα των ναυαγίων». Από φέτος το καλοκαίρι, σπάνιας ομορφιάς ναυάγια, πρόκειται να προσφέρουν μια μοναδική τουριστική εμπειρία, με προστιθέμενη αξία και πλούτο για τη χώρα», καταλήγει.

Στη δράση ASOC συμμετέχουν και συνεργάζονται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 11 σχολικές μονάδες των 3 περιφερειών (Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων), η ομάδα ASOC Ελλάδας την οποία αποτελούν τα στελέχη των Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, η Κεντρική Ομάδα ASOC Ιταλίας και η Εθνική Αρχή Συντονισμού του ΕΣΠΑ. Εκτός από την Ελλάδα υλοποιούν τη δράση και σχολεία από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι εργασίες και οι επικοινωνιακές ενέργειες όλων των ομάδων θα τεθούν σε κεντρική διαγωνιστική διαδικασία από την οποία θα αναδειχθεί η νικήτρια ομάδα σε επίπεδο χώρας και οι μαθητές που την απαρτίζουν θα μεταβούν στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο 2020 κατά την Ευρωπαϊκή Eβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων (European Week of Regions and Cities).

Οι μαθητές που αποτελούν την ομάδα ASOC του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, η οποία δημιουργήθηκε ελεύθερα και εθελοντικά από όλους και εργάστηκε εκτός ωρών διδασκαλίας του σχολείου είναι: Αμβράζη Α., Αργύρη Ε., Γιαννούχος Χ., Γκουράρος Α., Ζαβού Α., Καραγκούνης., Καραλίδου Μ., Καρπέτης Χ., Κεπεσίδη Μ., Κυρίτση Α., Κωνσταντίνου Π., Μεσίτσας Δ., Ξηρομερήσιος Β., Τσανή Π., Τσιανή Β., Χατζηβασιλειάδη Μ., Χατζηιερεμία Ε., Χρόνη Π.

Υπ. καθηγήτριες: Σιαμέτη Αθανασία, Σταυραντώνη Μαρία.

Επίσης ευχαριστούν όλους όσους τους βοήθησαν στην έρευνα, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δ. Κολυνδρίνη, τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Ε. Χατζηκυριάκο και τον Δήμαρχο Αλοννήσου κ. Π. Βαφίνη.

Ευχαριστούν ακόμη τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό Κων/νο για την ευκαιρία που τους έδωσε να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτή τη δράση, τον κ. Γαλάνη Βασίλειο και Μίχο Κων/νο υπεύθυνους της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την κ. Χριστίνα Τσέλιου υπεύθυνη της ομάδας Asoc Ελλάδος στο Υπ. Ανάπτυξης για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα συγκινητικό αποχαιρετιστήριο video με τίτλο “Ζωντανεύοντας τις Αναμνήσεις 2017-2020”, το οποίο επιμελήθηκε με πολύ αγάπη η καθηγήτρια του σχολείου κ. Μ. Δρόσου. Περιελάμβανε όλες τις στιγμές, τις δράσεις, την πορεία των αποφοίτων της Γ΄ Γυμνασίου από την πρώτη ημέρα που ήρθαν στο σχολείο έως την στιγμή της αποφοίτησής τους. Tέλος δόθηκαν στους μαθητές της Γ΄ τάξης τα αναμνηστικά τους δώρα από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δ. Εσερίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Η. Δαλακούρας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης κ. Χ. Μαρδάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ευξεινούπολης κ. Π. Τσαντούρης, ο πρώην Διευθυντής του 1ου Γ/σιου Αλμυρού κ. Χ. Καλλές, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές, εκπρόσωποι Τοπικού Τύπου και πλήθος κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου