Αναστηλώνεται η Κάτω Μονή της Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-13, 13:30:22
Αναστηλώνεται η Κάτω Μονή της Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού

Ενώ θα γίνει και συνεδριακό κέντρο δίπλα στο παλιό μοναστήρι

Αναστηλώνεται το παλιό μοναστήρι της Κάτω Μονής της Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού, ενώ στο σημείο θα ανεγερθεί και θα λειτουργήσει συνεδριακό Κέντρο. Το έργο, για το οποίο επρόκειτο να γίνει προσπάθεια ένταξης για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, θα χρηματοδοτηθεί τελικά σύμφωνα με αποκλειστικές έγκυρες πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ με το ποσό των 2.5 εκ. ευρώ, μετά από δέσμευση του Υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, από τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Ειδικότερα το έργο της αναστήλωσης του παλιού μοναστηριού θα ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Προστασία και Διατήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και είναι ένα θέμα που απασχολεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Μητρόπολη αλλά και τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού εδώ και καιρό.

Το έργο περιλαμβάνει την ολοκληρωτική αναστήλωση του παλαιού μοναστηριού, ενώ οι μελέτες που έχουν εκτελεστεί είναι έτοιμες και αναμένεται να συζητηθούν και να έρθουν προς έγκριση στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.

Παράλληλα αναφέρεται πως η πρόταση αναστήλωσης της παλαιάς Μονής σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει πάρει προέγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.).

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι πρώτη αναφορά για το εν λόγο έργο είχε γίνει από το καλοκαίρι ακόμα από τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιγνάτιο στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των εγκαινίων του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Σκέπης. Τότε ο Σεβασμιώτατος είχε εκφράσει την έντονη επιθυμία του για την αναστήλωση της παλαιάς Μονής, την οποία καθυστερεί, όπως είχε πει, η κρατική γραφειοκρατία εδώ και 12 χρόνια.

Το θέμα όμως ο Σεβασμιότατος επανέφερε και από τον άμβωνα του Αγίου Δημητρίου τον Οκτώβριο και τελικά μερικούς μήνες μετά ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή θα γίνει πραγματικότητα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνιέται και το γεγονός πως εκτός από την Μονή θα λειτουργήσει και το συνεδριακό κέντρο.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=