ΑΛΜΥΡΟΣ

Συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αλμυρού

συνεδριάζει-η-επιτροπή-διαβούλευσης-24115

Με θέμα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση λατομείου μαρμάρων στην Περδικοράχη

Σε συνεδρίαση συγκαλείται σήμερα Δευτέρα στις 7 το απόγευμα η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αλμυρού. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει διά ζώσης κεκλεισμένων των θυρών.

Κύριο θέμα συζήτησής της είναι η εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου μαρμάρων, έκτασης 40.150 m2 στην θέση Περδικοράχη του Δ. Αλμυρού, από την εταιρεία «Sunny Ελληνικά Ασβεστολιθικά Μάρμαρα και Πετρώματα Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε».

Σύμφωνα με τον φάκελο του έργου, η συγκεκριμένη έκταση είναι δασική. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας έχει συναινέσει με απόφασή της το 2016 στη διενέργεια ερευνητικών εργασιών προς διαπίστωση κοιτάσματος μαρμάρου στην αναφερόμενη θέση και την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Η μέθοδος έρευνας που ακολουθήθηκε ήταν οι επιφανειακές εκσκαφές. Η δοκιμαστική εξόρυξη επιβεβαίωσε τα αρχικά στοιχεία που είχε κάνει ο ερευνητής. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά για την συνέχιση του ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κοιτάσματος στον συγκεκριμένο λατομικό χώρο. Η εταιρεία έχει λάβει άδειες και για άλλες εκτάσεις.

Με μέση ετήσια εκσκαφή 8128 κ.μ. περίπου, ο χρόνος εκμετάλλευσης της εγκατάστασης μπορεί να είναι μέχρι 69 χρόνια. Βέβαια η διάρκεια ζωής του λατομείου είναι σε άμεση εξάρτηση από την ποιότητα του κοιτάσματος προς εκμετάλλευση και από την διάθεση των τελικών προϊόντων του. Επομένως ο χρονικός προσδιορισμός της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος μπορεί να αυξηθεί ή μειωθεί ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Στην περιοχή του χώρου επέμβασης δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, τουριστικές εγκαταστάσεις ή άλλες προστατευτέες περιοχές. Ο πλησιέστερος οικισμός είναι η Πέρδικα σε απόσταση μεγαλύτερη από 1 χλμ. Η έκταση δεν είναι εθνικός δρυμός, αισθητικό δάσος ή διατηρητέο μνημείο της φύσης, δεν έχει χαρακτηρισθεί προστατευτική και δεν έχει οικοπεδική αξία. Στην περιοχή του χώρου επέμβασης δεν υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής. Τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι είναι σημαντικά για την τοπική οικονομία. Στο λατομείο προβλέπεται να απασχοληθούν 7 εργαζόμενοι σε μία περιοχή που πλήττεται με μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Επίσης θα υπάρχει στήριξη θέσεων εργασίας του δευτερογενούς τομέα (καύσιμα, ανταλλακτικά κ.λπ.). Τα τελικά προϊόντα μετά και την επεξεργασία και την ταυτοποίησή τους θα αποκτήσουν μεγάλη υπεραξία και θα πωλούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Το θέμα έρχεται στην Επιτροπή Διαβούλευση προκειμένου να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά της επένδυσης και η γνωμοδότησή της θα συνεκτιμηθεί από το περιφερειακού συμβούλιο.

Στην ίδια συνεδρίαση η Επιτροπή θα συζητήσει τις αιτήσεις του Χρήστου Καραζούπη για τα αδέσποτα ζώα και τον τρόπο λειτουργίας της κεντρικής πλατείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου