Ο Δήμαρχος Αλμυρού για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Τελευταία ενημέρωση: 2020-05-19, 12:39:13
Ο Δήμαρχος Αλμυρού για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που τιμάται σήμερα, αναφέρει:

Σήμερα, 19 Μάη του 2020, είναι ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου. Ολόκληρη η ανθρωπότητα οφείλει τον απαιτούμενο φόρο τιμής, αφού πάνω από  350.000 Έλληνες του Πόντου σφαγιάστηκαν ενώ χιλιάδες άλλοι εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, περνώντας ανείπωτα βάσανα μέχρι να μπορέσουν να επανασυστήσουν τις ζωές τους.

Είναι χρέος όλων όσοι αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία, την καταλλαγή και την καλή γειτονία των λαών, να θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν τη σφαγή των Ελλήνων Ποντίων αποτελεί μία πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους δύο γειτονικούς λαούς.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι ένα αίτημα δημοκρατικό και επαφίεται στους γείτονές μας να προχωρήσουν στην αναγνώριση του τραγικού αυτού ιστορικού γεγονότος που κανείς πια δεν αμφισβητεί.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία πέρυσι αποφεύχθηκε τεχνηέντως, είναι αναγκαιότητα. Οφείλει επίσης και το Ε.Κ. να επανατοποθετηθεί και να άρει αυτή τη μεγάλη ιστορική αδικία.

Άλλωστε, Γενοκτονία ορίζεται ως η σκόπιμη θανάτωση ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλετική, πολιτική ή πολιτιστική ομάδα, με την πρόθεση των δολοφόνων να την αφανίσουν και ο όρος γενοκτονία είναι αυτός που αποδίδεται στις περιπτώσεις του Ποντιακού Ελληνισμού, των Αρμενίων, των Ασσυρίων αλλά και των Εβραίων που αφάνισε ο Χίτλερ.

Την ιστορία δεν έχει κανείς το δικαίωμα να την αλλοιώνει και τα θύματα των θηριωδιών ζητούν δικαίωση όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός συνέβαλε τόσο στην εθνική ομογενοποίηση  όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας. Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ προς τα θύματα που κατέθεσε και τιμούμε τη μνήμη τους αντιστεκόμενοι σε κάθε είδος ρατσισμού και φυλετικού διαχωρισμού των ανθρώπων".

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
5
=