ΑΛΜΥΡΟΣ

Εικόνες εγκατάλειψης στις λίμνες Ζερέλια

εικόνες-εγκατάλειψης-στις-λίμνες-ζερ-103627

Εργο, που κόστισε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, αφέθηκε στην τύχη του

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από την περιοχή παρέμβασης για την αξιοποίηση των λιμνών Ζερέλια. Το κτίριο κόσμημα του Κέντρου Πληροφόρησης κινδυνεύει να.. φύγει από τη θέση του, τα ξύλινα παρατηρητήρια πνίγηκαν στα χόρτα, το πράσινο στους δρόμους περιπάτου έχει ξεραθεί.

Ο οικονομολόγος Χρήστος Καραζούπης κάνει λόγο για πλήρη εγκατάλειψη ενός έργου 4 εκατ. ευρώ. Οπως περιγράφει, «βλέπουμε το εγκαταλειμμένο Κτίριο Πληροφόρησης λίγο πριν τη λειτουργία του, να είναι επικίνδυνο να φύγει από τη θέση του και να το δούμε κάποια στιγμή μέσα στη λίμνη. Ο δήμος Αλμυρού δαπανά άλλες 100.000 ευρώ σε έργα αντιστήριξης. Δεν υπήρχε γεωτεχνική μελέτη, η οποία θα έδειχνε ότι εκεί που κατασκευάσθηκε το κτίριο, υπάρχουν οι όχθες της λίμνης και θα πλημύριζε με μαθηματική ακρίβεια με νερά το υπόγειο. Τώρα εκ των υστέρων προσπαθούν να στερεώσουν το κτίριο για να μη γείρει στη λίμνη, ενώ θα μπορούσαν να χωροθετήσουν την κατασκευή του στις παρυφές της μικρής λίμνης, όπου θα υπήρχε ασφάλεια παράλληλα με τη καταπληκτική θέα για τους επισκέπτες.

Περιμετρικά των δύο λιμνών τα έξι ξύλινα παρατηρητήρια για τους επισκέπτες έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως πνιγμένα στα χόρτα και έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών.

Περιμετρικά επίσης των δύο λιμνών στους δρόμους περιπάτου, τα δένδρα και το πράσινο ξεράθηκαν παρά το γεγονός ότι είχε εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα ποτίσματος και έχουν σκεπασθεί από χόρτα. Ο δε περιμετρικός δρόμος της μικρής λίμνης οδηγεί σε αδιέξοδο καθότι εμποδίζεται από ελαιοπερίβολο, το οποίο έχει φυτευτεί στις όχθες της λίμνης αναγκάζοντας τους επισκέπτες περιπατητές να γυρίζουν πίσω».

Ο κ. Καραζούπης αποδίδει ευθύνες για εγκατάλειψη του έργου και καταθέτει πρόταση εκμετάλλευσης του χώρου από ιδιώτη. Μόνο έτσι λέει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η υπέροχη δομή, με εισροή πολλών επισκεπτών και οι Αλμυριώτες να αποκτήσουν έναν χώρο που θα εξυπηρετεί τις πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, ιστορικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές τους ανάγκες.

Προς επίρρωση παραπέμπει στα παραδείγματα των δομών του Αρκτούρου της λίμνης Κερκίνης, οι οποίες έχουν γίνει πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες με σπουδαία ανάδειξη των τοπικών περιοχών και της οικονομία τους.

«Η πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη και τεκμηρίωση από πανεπιστήμιο του Καναδά ότι οι λίμνες Ζερέλια έχουν δημιουργηθεί από πτώση μετεωρίτη και η επικοινωνία αυτού του γεγονότος θα μπορούσε να φέρει μεγάλο οικονομικό όφελος και προστιθέμενη αξία στην τοπική μας κοινωνία», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου