ΑΛΜΥΡΟΣ

Δέσμη μέτρων ζητούν οι επαγγελματοβιοτέχνες

δέσμη-μέτρων-ζητούν-οι-επαγγελματοβι-164063

Οι οικονομικές συνέπειες από τον κορονοϊό είναι μεγάλες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους

Σε ερημοποίηση της αγοράς του Αλμυρού έχει οδηγήσει ο φόβος του κορονοϊού με ορατή την οικονομική ασφυξία. Η Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού ζητεί τη λήψη δέσμης μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Με ανοιχτή επιστολή ζητεί συμπαράσταση ώστε η πανδημία να μην αποτελέσει την αφορμή για νέα λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας.

«Δυστυχώς και στη χώρα μας το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχει διασπορά του νέου και αγνώστου κορονοϊού (covid-19) και έγκαιρα η πολιτεία και με γνώμονα την προληπτική ιατρική ώστε η διάδοση να είναι μειωμένη πήρε αποφάσεις και μια σειρά από οριζόντια μέτρα», τονίζει.

Η Ενωση συμφωνεί με την ακύρωση και αναστολή εκδηλώσεων και συνεστιάσεων, χορών και κάθε είδους συναθροίσεων. Συντάσσεται με το κλείσιμο των σχολείων, των εκπαιδευτηρίων, των ΚΑΠΗ, τη ματαίωση των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου. Ορθή κρίνει και την κήρυξη των περιοχών Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό.

«Ο φόβος που έχει προκληθεί στους πολίτες πια είναι εμφανής με αποτέλεσμα την ερημοποίηση της τοπικής αγοράς και με ορατή την οικονομική ασφυξία.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια και το βάθος αυτής της κρίσης, που έχει οριζόντιο χαρακτήρα για όλη τη χώρα», τονίζει.

Για τους παραπάνω λόγους συγκλήθηκε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης, το οποίο προτείνει σειρά μέτρων για τις επιχειρήσεις του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα, η Ενωση ζητεί:

●Αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ για εύλογο χρονικό διάστημα και έως την ομαλοποίηση της αγοράς.

●Αναστολή της καταβολής ΦΠΑ, ΦΜΥ, καθώς και όλων των δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, επίσης για όσο διάστημα απαιτείται.

●Αναστολή καταβολής δόσεων στις τράπεζες από στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια ή ρυθμίσεις αυτών.

Επίσης αναστολή του «Τειρεσία» για ληξιπρόθεσμες επιταγές της περιόδου.

●Αναστολή πάσης φύσεως πλειστηριασμών για τις επιχειρήσεις.

●Αναστολή δημοτικών φόρων και ανταποδοτικών τελών καθώς και παράταση πληρωμής των δαπανών της ύδρευσης.

●Κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των μακροχρόνιων απουσιών των εργαζομένων λόγω της επιδημίας.

●Ενίσχυση των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης από προγράμματα ΕΣΠΑ ή του ΕΤΕΠ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, απευθυνόμενη προς τους πολίτες διαβεβαιώνει για την επάρκεια των αγαθών καθώς για την ποιότητα, την εξυπηρέτηση και την καθαριότητα όλων των επαγγελματικών χώρων στην περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου