ΑΛΜΥΡΟΣ

Πενταμελής επιτροπή για τη διαχείριση αδέσποτων στον Δήμο Αλμυρού

πενταμελής-επιτροπή-για-τη-διαχείρισ-188392

Μείζον πρόβλημα οι αγέλες σκύλων σε Αλμυρό, Πτελεό και Σούρπη

Στον ορισμό πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς προχώρησε ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος. Σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου, μέλη της επιτροπής ορίστηκαν η πρόεδρος του φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία» Αθηνά Υφαντή, το μέλος του εν λόγω Σωματείου Τατιάνα Παπαδημητρίου, ο κτηνίατρος Νικόλαος Γερογιάκομος, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστάσιος Δεληζήσης με αναπληρωτή του τον Γεώργιο Γουργιώτη και το μέλος του Δ.Σ. Λεωνίδας Βούλγαρης με αναπληρωτή τον Γεώργιο Παπαϊωάννου.

Η πενταμελής επιτροπή θα διαχειριστεί όλα τα θέματα που αφορούν στα αδέσποτα ζώα. Το πρόβλημα σε ολόκληρο τον δήμο είναι πολύ σοβαρό. Είναι χαρακτηριστική η διαμαρτυρία κατοίκων του Πτελεού που πραγματοποιήθηκε παλαιότερα. Οι κάτοικοι ζητούν επιτακτικά λύσεις.

Στον Πτελεό τα αδέσποτα σκυλιά μέσα στο χωριό και στις παραλίες του (Πηγάδι, Λεύκη, Λειχούρα) ξεπερνούν τα 100. Υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά αγελοποίησης, επίθεσης σε ανθρώπους και άλλα ζώα αφού η εθελοντική τροφοδοσία από κατοίκους δεν μπορεί να είναι ούτε συστηματική ούτε για όλα τα ζώα.

Τα καταστήματα στην περιοχή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Συχνή πλέον είναι και η αποτρόπαιη εικόνα νεκρών ζώων από φόλες που ρίχνουν ασυνείδητοι.

Οι κάτοικοι ζητούν τη δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Επιπλέον, ζητούν να δημιουργηθούν δομές στον Δήμο, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την καταγραφή όλων των ζώων συντροφιάς, κυνηγόσκυλα κλπ. δεσποζόμενων και μη, την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, την ηλεκτρονική σήμανση, καθώς και τη μεταφορά τους σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και καταφύγια.

Εως τη δημιουργία νόμιμου δημοτικού κυνοκομείου, λένε ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις σε συνεργασία με όμορους Δήμους, που έχουν δομές ή την Περιφέρεια. Ακόμη, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις του Νομού και την Ομοσπονδία τους, να υλοποιηθεί πρόγραμμα μαζικής στείρωσης από οργανωμένες ομάδες, οι οποίες δρουν σχετικά. Στον Πτελεό, όπως και σε όλα τα χωριά και τον Αλμυρό υπάρχουν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι εθελοντικά μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά, τον εθελοντισμό εκτιμάται ότι απαιτείται να συνεπικουρεί μια οργανωμένη δομή του Δήμου. Σύμφωνα με τους κατοίκους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο εθελοντισμός να υποκαταστήσει την ευθύνη και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου