Ανάσα η δικαστική απόφαση για τέσσερις δανειολήπτες από τον Αλμυρό

Τελευταία ενημέρωση: 2011-11-30, 02:02:33
Ανάσα η δικαστική απόφαση για τέσσερις δανειολήπτες από τον Αλμυρό

Την οικονομική «θηλιά» από τέσσερις υπερχρεωμένους δανειολήπτες απομάκρυνε με αποφάσεις που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αλμυρού. Πρόκειται για τις πρώτες αποφάσεις του δικαστηρίου στον Αλμυρό, οι οποίες δίνουν ανάσα σε οικογένειες που είχαν πνιγεί σε χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της απώλειας εργασίας ή εισοδημάτων τους βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τις υποθέσεις, οι οποίες συζητήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου χειρίστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου Αντωνία Παλάσκα και Γιώργος Σουρτζής. Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και το τοπικό Γραφείο Καταναλωτή από την πρώτη στιγμή άνοιξαν σταθερή γραμμή επικοινωνίας με υπερχρεωμένους δανειολήπτες, συμβάλλοντας εθελοντικά στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις τράπεζες.

Οι δικηγόροι χειρίστηκαν από δύο υποθέσεις, οι οποίες συζητήθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού. Το δικαστήριο σε λιγότερο από δίμηνο εξέδωσε τις πρώτες αποφάσεις του, οι οποίες είναι θετικές για τέσσερις δανειολήπτες, καθώς τους απαλλάσσει από σημαντικό μέρος των οφειλών τους, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που κατατέθηκαν και δείχνουν ότι περιήλθαν σε πραγματική αδυναμία να αποπληρώσουν το σύνολο του χρέους. Οι αποφάσεις αναμένεται να καθαρογραφούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη περίπτωση μετά την προσφυγή 45χρονου οικογενειάρχη –ο ίδιος εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος ενώ η σύζυγός του είναι άνεργη- το δικαστήριο ρύθμισε τις δόσεις προς οκτώ συνολικά τράπεζες. Η συνολική οφειλή του δανειολήπτη ήταν 210.714 ευρώ, εκ των οποίων 114.778 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από το οποίο έλαβε ως δημόσιος υπάλληλος στεγαστικό δάνειο. Τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών δεν υπάγονται στο νόμο «Κατσέλη» και κατά συνέπεια δεν ρυθμίζονται με δικαστική απόφαση. Για το υπόλοιπο ποσό που οφείλει προς τις τράπεζες το δικαστήριο αποφάσισε ο δανειολήπτης να καταβάλει κάθε μήνα 300 ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η μηνιαία δόση μετά τα τέσσερα χρόνια ρυθμίζεται στα 336,45 ευρώ και μέχρι την αποπληρωμή συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της αξίας του ακινήτου που αποτελεί την πρώτη κατοικία του.

Στη δεύτερη υπόθεση, την οποία επίσης χειρίστηκε η δικηγόρος Αντωνία Παλάσκα, η 55χρονη εκπαιδευτικός πάλευε, αλλά πέρα από τις σημερινές οικονομικές δυνατότητές της, να ανταποκριθεί απέναντι σε οφειλές 15 τραπεζών. Το χρέος της συνολικά είχε ανέλθει στις 429.035 ευρώ. Με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αλμυρού ρυθμίζεται μηνιαία δόση 500 ευρώ για το σύνολο των τραπεζών τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ μετά την παρέλευσή τους η δανειολήπτρια καλείται να καταβάλει 212,50 ευρώ το μήνα για 15 έτη, ώστε να πληρώσει ποσό 60.000 ευρώ. Με την ίδια απόφαση βγαίνει σε πλειστηριασμό το δεύτερο ακίνητο που διατηρούσε εκτός της κύριας κατοικίας για 83.000 ευρώ. Συνολικά θα αποπληρώσει ποσό 145.000 ευρώ περίπου.

Οι άλλες δύο υποθέσεις, για τις οποίες εκδόθηκαν θετικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αλμυρού, αφορούσαν σε ανδρόγυνο. Το ζευγάρι κατέθεσε ξεχωριστές αγωγές, όπως ο νόμος προβλέπει και τις υποθέσεις χειρίστηκε ο δικηγόρος Γιώργος Σουρτζής. Η συνολική οφειλή για το ζευγάρι προς 12 πιστωτικά ιδρύματα τους δημιούργησε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ασφυξία. Ηταν αντιμέτωποι με την αποπληρωμή 300.000 ευρώ περίπου, την ώρα που ο σύζυγος δέχθηκε διαδοχικές περικοπές των εισοδημάτων του ως δημόσιος υπάλληλος, ενώ η σύζυγός του έμεινε άνεργη. Το δικαστήριο αποφάσισε τη μείωση της οφειλής του κατά ένα σημαντικό μέρος και διαμόρφωσε τις δόσεις κατά τρόπο που να μπορούν να ανταποκριθούν, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του ζευγαριού.

Από τον περασμένο Μάιο, τα Ειρηνοδικεία της χώρας έχουν εκδώσει δεκάδες αποφάσεις, δικαιώνοντας τους δανειολήπτες. Όμως, όπως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους νομικοί κύκλοι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ή δεν θα υπάρξουν απορριπτικές αποφάσεις, εάν ο δανειολήπτης δεν αποδείξει με ειλικρινή στοιχεία τη μόνιμη αδυναμία, στην οποία έχει περιέλθει, να ανταποκριθεί στα χρέη του.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
ΔΑΝΕΙΑ
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΕΛΛΙΝΙΚΑ ΔΗΚΑΣΤΗΡΙΑ ,ΓΙΑΤΙ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ (1) ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΦΩΝΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΟΠΑΙΟΥΣ(ΠΕΟΥΣ)ΜΟΝΟ ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΗΛΟΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΨΩΜΙ.ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΡΗ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΨΩΜΙ.ΟΥΣΤ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΗ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΑΣ ΛΑΝΟΥΝ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΑΝ ,ΛΕΩ ΑΝ ΘΑ ΛΙΓΙΣΟΥΜΕ.ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΘΑ ΠΑΤΗΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΘΑΝ ΤΟ 1940 ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΡΟ ΤΟΝ χιτλερ,και τον εγραψα με μικρα,γιατι μικροι ειναι και αυτοι που διοικουν τορα στην γερμανι.ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΠΟ ΜΥΑΛΟ ,ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ,ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ,ΤΡΟΠΟ ΖΟΗΣ,ΞΧΝΑΝ ΟΤΙ ΤΟ 1965 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ? ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΥΑΛΟ.ΔΕΝ ΠΗΡΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΗΡΑΖΟΥΝ.ΡΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΝΑΕΙ.
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΤΡΑΚΟΣΙΑΣ - 2014-02-27 04:57:20
Αποστολή σχολίου
6
+
6
=