ΑΛΜΥΡΟΣ

Αρκετά τα αιτήματα για τους δασικούς χάρτες

αρκετά-τα-αιτήματα-για-τους-δασικούς-χ-239677

Τακτοποίηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ζητούν καθημερινά δεκάδες πολίτες.

Ξεπέρασαν τα 1.000 τα αιτήματα στο Δασαρχείο Αλμυρού για την τακτοποίηση παλαιών εκχερσωμένων εκτάσεων. Μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη, στο Δασαρχείο Αλμυρού κατατίθενται καθημερινά δεκάδες καινούργιες δηλώσεις με τους πολίτες να προσκομίζουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, όπως τοπογραφικά διαγράμματα, στοιχεία κατοχής, άλλα απαιτούμενα πιστοποιητικά με αγωνία για την τύχη των καλλιεργούμενων αγρών τους.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει τον Αύγουστο του 2020, όμως μέχρι τότε όποια παλιά εκχερσωμένη έκταση δεν έχει τακτοποιηθεί, θα θεωρηθεί δασική και οι αγρότες θα έχουν προβλήματα με τις εκτάσεις γης τους αλλά και τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τη σύνταξη του δασικού χάρτη χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες του 1945, όταν πολλοί αγροί ήταν ακόμη εγκαταλειμμένοι λόγω του πολέμου. Οι επίμαχες εκτάσεις καλλιεργήθηκαν μετά το 1950, με αποτέλεσμα στον δασικό χάρτη να φαίνονται ότι ανήκουν στο δασαρχείο και κατ’ επέκταση το ελληνικό δημόσιο.

Τα μέχρι στιγμής αιτήματα αφορούν σε έκταση 150.000 στρεμμάτων. Όμως ακόμη δεν έχει απαντηθεί κανένα, καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος το Δασαρχείο Αλμυρού θα εξετάσει πρώτα τα πρόδηλα λάθη από τις επιτροπές, μετά τις αντιρρήσεις και στο τέλος τα αιτήματα εξαγοράς ή παραχώρησης, δηλαδή τα αιτήματα για την τακτοποίηση των καλλιεργούμενων αγρών που αποτυπώνονται σαν δασική έκταση.

Ο δασολόγος Κωνσταντίνος Γιαννούχος λέει ότι ο δασικός χάρτης εξετάζει τον χαρακτήρα της έκτασης. Όταν η έκταση είναι δασική, τότε ισχύει το τεκμήριο του δημοσίου εκτός αν έχει ο ιδιώτης αναγνωρίσει την έκταση είτε με τη διοικητική διαδικασία που γίνεται από το υπουργείο είτε με δικαστική απόφαση.

Ο δασικός χάρτης έχει μερικώς κυρωθεί για τα τμήματα που δεν ασκήθηκαν αντιρρήσεις τον Ιανουάριο του 2018. Βάσει αυτού συντάσσεται το Κτηματολόγιο. Ωστόσο υπό την παρούσα φάση τα προβλήματα που προέκυψαν δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί. Το 30% των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν στη Μαγνησία αφορά στον Αλμυρό και η πλειονότητα στο Πήλιο.

Ωστόσο, στον Δήμο Αλμυρού προκύπτει μείζον θέμα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις γης που παλαιότερα ήταν δασικές και σήμερα καλλιεργούμενοι αγροί.

Στο 40% η υποβολή στο Κτηματολόγιο

Στο 40% προχώρησε η υποβολή των τίτλων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο Αλμυρού. Οι πολίτες που υπέβαλαν αιτήσεις στις προβλεπόμενες ημερομηνίες προσκομίζουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και ο ανάδοχος συνεχίζει την επεξεργασία των στοιχείων. Επισημαίνεται ότι η υποβολή των τίτλων ιδιοκτησίας τρέχει στο πλαίσιο της σύμβασης «Βόλος 3», που περιλαμβάνει τις περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού, του Δήμου Ρήγα Φεραίου και κάποιες από τις περιοχές του Πηλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου