ΑΛΜΥΡΟΣ

Ζευγάρι από τον Αλμυρό νίκησε τον εφιάλτη της ηρωίνης

ζευγάρι-από-τον-αλμυρό-νίκησε-τον-εφιά-254067

Στα 207 συνολικά τα περιστατικά, που διαχειρίζεται η μονάδα στον Βόλο

«Ημασταν χαμένοι στη μαύρη νύχτα και τώρα βρήκαμε επιτέλους το φως». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ζευγάρι Αλμυριωτών τον εφιάλτη που έζησε, βιώνοντας από τα νεανικά του χρόνια την τοξικομανία. Το ζευγάρι, που πέρασε το πιο όμορφο κομμάτι της ζωής του σε δωμάτιο στο σπίτι των γονιών της γυναίκας με μόνο ενδιαφέρον τη χρήση, προσπαθούσε επί ενάμιση χρόνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγκλωβισμένο στην απελπισία ζητούσε βοήθεια, όμως εξαφανιζόταν και πάλι. Τελικά πήρε την απόφαση και έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Υστερα από 3,5 χρόνια κατάφερε να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να ανεξαρτητοποιηθεί.

Σήμερα τόσο ο άνδρας, ηλικίας περίπου 45 ετών, όσο και η γυναίκα, ηλικίας περίπου 35 ετών, έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά και πλέον έχουν το δικό τους σπιτικό που πλημμυρίζει από τις χαρούμενες φωνές του αγγελουδιού τους, ηλικίας 5,5 ετών, που επιτέλους μπορούν να μεγαλώνουν μόνοι. Οι μαύρες νύχτες στους τέσσερις τοίχους δωματίου έμειναν πίσω για πάντα.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο Θεοδόσης Γιαμουστάρης λέει ότι δεν θα πρέπει να απελπίζεται κανείς και να πιστεύει ότι δεν υπάρχει ελπίδα για να ξεφύγει από τα ναρκωτικά. «Μπορούμε να ψάξουμε μαζί να βρούμε μία λύση, με τρόπο εχέμυθο και διακριτικό», συμπληρώνει.

Πέντε χρόνια πριν κανένας δεν θα πίστευε την αλλαγή που έκανε το ζευγάρι στη ζωή του. Ο άνδρας ήταν εξαιρετικά υποσιτισμένος και είχε τυμπανισμό. Η γυναίκα ήταν επίσης υποσιτισμένη, έμοιαζε πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία της και δεν μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντά της ως μητέρα. Τα βράδια δεν μπορούσαν να κοιμηθούν, γιατί έβλεπαν εφιάλτες. Ηταν σε εμφανή απελπισία από τη πολύχρονη χρήση.

Τόσο ο άνδρας, όσο και η γυναίκα άρχισαν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα εφηβικά τους χρόνια. Στο πλαίσιο της τοξικομανίας γνωρίστηκαν και έγιναν ζευγάρι. Ομως, στην πορεία τα χρόνια πέρναγαν, αλλά η ζωή τους δεν προχωρούσε στο δωμάτιο. Δεν σπούδασαν, περιθωριοποιήθηκαν κοινωνικά, ήταν συνεχώς μόνοι και άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.

Με την ένταξη στο πρόγραμμα άρχισε να βελτιώνεται η ψυχολογική και η σωματική τους κατάσταση. Αρχικά κατάφερε να βρει δουλειά ο άνδρας και στη συνέχεια η γυναίκα.

Παρακολουθώντας το πρόγραμμα κάθε δεκαπέντε μέρες, σήμερα πια ετοιμάζονται να μπουν στην τελική φάση της επανένταξης. Η δόση του υποκατάστατου φαρμάκου που λαμβάνουν μειώνεται αισθητά.

Ο κ. Γιαμουστάρης λέει ότι σήμερα είναι χαρούμενοι. Μπορούν να απολαμβάνουν τον ύπνο τους, ενώ αισθάνονται υπερήφανοι που τα κατάφεραν και βγήκαν από την τοξικομανία. «Προσπαθούν να μας εκφράζουν ευγνωμοσύνη με κάθε τρόπο, όμως εκείνοι ήταν που τα κατάφεραν, εμείς απλά τους περιμέναμε», προσθέτει.

Δεκαπέντε εισαγωγές, ανάμεσά τους φοιτήτρια

Από τις αρχές Δεκεμβρίου ο ΟΚΑΝΑ στον Βόλο έχει δεκαπέντε νέες εισαγωγές, με συμμετέχοντες στο πρόγραμμα άτομα κάθε ηλικίας, φοιτητές, άνεργους, οικογενειάρχες. Ο ΟΚΑΝΑ διαχειρίζεται συνολικά 207 περιστατικά από τον Βόλο και ολόκληρη τη Θεσσαλία και η αναμονή που υπάρχει είναι μηδενική.

Ανάμεσα στις καινούργιες εισαγωγές είναι και Βολιώτισσα φοιτήτρια ηλικίας 24 ετών. Η κοπέλα πέτυχε να περάσει στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Ομως, στα χρόνια που ακολούθησαν απομονώθηκε από φίλους και συμφοιτητές λόγω της χρήσης και περιήλθε σε απελπισία.

Στον δρόμο για να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια της βρίσκεται η 24χρονη φοιτήτρια, η οποία βγήκε από έναν κύκλο που ήταν πολύ επικίνδυνος για να την εκμεταλλευτεί και σεξουαλικά.

Η κοπέλα άρχισε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα 16 της χρόνια, επειδή ερωτεύτηκε αγόρι που βρισκόταν ήδη στη χρήση.

Κάνοντας χρήση ηρωίνης είχε απερίγραπτες περιπέτειες. Εφτασε να εργάζεται ως σερβιτόρα με μόνο ενδιαφέρον της να εξασφαλίσει τη δόση για τα ναρκωτικά. Απελπίστηκε, καθώς απομονώθηκε κοινωνικά. Ηθελε να βάλει τέρμα στη ζωή της, όταν ήρθε σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους στον ΟΚΑΝΑ.

Ο κ. Γιαμουστάρης λέει ότι τώρα έχει σταθεροποιηθεί και σιγά – σιγά ξεκινά την ψυχοθεραπευτική προσπάθεια και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να μπορέσει να ανασυνταχτεί ως προσωπικότητα και να προχωρήσει τη ζωή της.

Το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας

Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο είναι στελεχωμένη με δύο ψυχολόγους, μία κοινωνιολόγο και τρεις νοσηλευτές, που διαχειρίζονται τα περιστατικά, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες φάσεις. Η μονάδα ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα. Χρησιμοποιεί το υποκατάστατο βουπρενορφίνη και κάνει ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις.

Μέλημα του προγράμματος είναι η μείωση της χρήσης ναρκωτικών καθώς και των συναφών με τη χρήση προβλημάτων, κοινωνικών και υγείας, καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ενώ παράλληλα στόχος παραμένει να βοηθηθούν τα άτομα, που το επιθυμούν και μπορούν, να πετύχουν επιπρόσθετα της μείωσης της βλάβης, την απεξάρτηση.

Κύρια επιδίωξη αποτελεί η σταθεροποίηση σε κανονικό τρόπο ζωής που θα συνοδεύεται από βελτίωση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, καθώς και από ενδιαφέρον για εκπαίδευση/κατάρτιση, για εργασία και για επαγγελματική αποκατάσταση.

Σήμερα το δίκτυο των μονάδων ολοκληρωμένης θεραπείας της εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ αριθμεί 56 μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του ΟΚΑΝΑ είναι η δημιουργία μονάδας σε κάθε νομό της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου