ΑΛΜΥΡΟΣ

Δήμος Αλμυρού: Ενέργειες για το πιθανό έλλειμμα 450.000 €

δήμος-αλμυρού-ενέργειες-για-το-πιθανό-267921

Συγκαλείται η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο που θα κινηθεί για το πιθανό έλλειμμα ύψους 450.000 ευρώ που διαπιστώνεται στον Δήμο, σύμφωνα με το φύλλο ελέγχου επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά στον ισολογισμό του 2011.

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού την περασμένη Τετάρτη το Σώμα συζήτησε εκτενώς για το πόρισμα του κατασταλτικού ελέγχου. Ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ενημέρωσε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει ή όχι τον πρώην ταμία του Δήμου σε πειθαρχικό έλεγχο και την κοινοποίηση ή όχι του κατασταλτικού πορίσματος στην αρμόδια αρχή, την Εισαγγελία Βόλου.

Στο μεταξύ, ο πρώην ταμίας φέρεται να μην έχει δώσει εξηγήσεις ακόμη για το φύλλο ελέγχου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνει ότι για το προαναφερόμενο ποσό του ταμείου του Δήμου Αλμυρού δεν έχουν κοπεί τα αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης. Ο ίδιος φέρεται να διαρρέει σε αιρετούς ότι το εν λόγω έλλειμμα είναι λογιστικό.

Ενημερώνοντας το συμβούλιο ο κ. Χατζηκυριάκος επισήμανε ότι το 2011 ήταν το έτος που συνενώθηκαν οι πρώην Δήμοι στον καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού.

Από και κει πέρα αναφέρθηκε στην κοινοποίηση του πορίσματος. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος και να ενημερωθεί η Εισαγγελία Βόλου. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί ο καταλογισμός από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρούμε την αλήθεια», πρόσθεσε.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των συμβούλων με τον Νίκο Καλλέ να ζητά ενημέρωση, γιατί για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν υπήρξε ενημέρωση του Σώματος και χρειάστηκε να υποβληθεί κοινό αίτημα από την αντιπολίτευση.

Ο δήμαρχος Αλμυρού ενημέρωσε τότε ότι πρόκειται για μία απόρρητη αλληλογραφία.

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, ζήτησε να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και πρότεινε να υπάρξει ενημέρωση της Εισαγγελίας Βόλου, του εισαγγελέα Διαφθοράς, του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα», επισήμανε, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να αφορά σε απώλεια χρημάτων των πολιτών του Δήμου Αλμυρού.

Απαντώντας ο κ. Χατζηκυριάκος είπε ότι θα συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή και τόνισε ότι ο Δήμος Αλμυρού δεν θα πρέπει να κινηθεί με βιαστικές ενέργειες. «Δεν μπορούμε να το πάρουμε σαν δεδικασμένο», εξήγησε.

«Εμείς δεν κατηγορούμε κανέναν. Είμαστε υπέρ της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ο ισολογισμός έγινε το 2011. Δεν ήταν αποτέλεσμα Ένορκης Διοικητικής εξέτασης. Είναι το τρίτο περιστατικό κακοδιαχείρισης που απασχολεί τον δήμο», απάντησε ο κ. Εσερίδης, προχωρώντας σε τοποθέτηση.

Ο πρώην δήμαρχος παρουσίασε στη συνέχεια έγγραφα και αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρήκε η πρώην δημοτική αρχή Αλμυρού το 2014 που ανέλαβε τα ηνία του δήμου. Είπε ότι ο ταμίας του δήμου αρνούταν να παραλάβει το ταμείο. Επισήμανε ότι το καθημερινό ταμείο του δήμου είχε μουτζούρες. Σημείωσε ότι ο έλεγχος που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιοϋπαλληλικής Πολιτικής για τα έτη 2012 – 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη κακοδιαχείριση στον Δήμο και σωρεία παράνομων ενταλμάτων. Ο κ. Εσερίδης πρότεινε να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του κατασταλτικού ελέγχου σε όλες τις αρμόδιες αρχές.

Από την πλευρά του ο Σάββας Τσόγκας επισήμανε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να λειτουργήσει σαν εισαγγελέας και Δικαστήριο. Ομως, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διαλευκανθεί το θέμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου