ΑΛΜΥΡΟΣ

Εκτενής συζήτηση για τα οικονομικά στο δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού

εκτενής-συζήτηση-για-τα-οικονομικά-στ-288105

Ενημέρωση στο Σώμα για τα έργα, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες

Τα οικονομικά θέματα του Δήμου Αλμυρού μονοπώλησαν τη προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αρετή Μπέη ενημέρωσε το Σώμα για την οικονομική κατάσταση, που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Σώμα, οι καταθέσεις στις τράπεζες ανέρχονται στο ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ και από αυτές ποσό της τάξεως του 1,9 εκατ. ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένα έργα, υπηρεσίες ή πληρωμές.

Η κ. Μπέη είπε ότι η εν λόγω κατάσταση προκαλεί συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, δυσκολία πληρωμής των υποχρεώσεων του Δήμου και αδυναμία κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020, με αποτέλεσμα την αντίδραση του τέως δημάρχου Αλμυρού Δημήτρη Εσερίδη και της παράταξής του.

Ο κ. Εσερίδης επισήμανε ότι οι δεσμεύσεις των χρημάτων γίνονται με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και όχι των δημάρχων. «Εμείς κάναμε ορθή διαχείριση του Δήμου. Πληρώσαμε οφειλές 3 εκατ. ευρώ. Πληρώσαμε αγροτική οδοποιία, γήπεδα, ποδοσφαιρικές ομάδες, έργα, πήραμε απορριμματοφόρο. Ενισχύσαμε όλους τους κωδικούς του Δήμου. Αφήσαμε έγγραφο με 40 έργα», επισήμανε και τόνισε ότι η δημοτική αρχή μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα από τις εκπτώσεις των έργων, που συνήθως ξεπερνούν το 50%.

Ο κ. Εσερίδης επιτέθηκε προσωπικά στην αντιδήμαρχο. «Εμείς τα καταφέραμε και σύμφωνα με το ίδρυμα Δραγούμη ο Δήμος Αλμυρού είναι μέσα στους πρώτους 10 σε απορροφητικότητα έργων. Εσείς μέσα σε τρεις μήνες έχετε γίνει η πιο αντιπαθής από πλευράς του Δήμου», ανέφερε.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χατζηκυριάκος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της συζήτησης. Ο δήμαρχος Αλμυρού προέτρεψε: «Είναι λάθος να επιτίθεστε σε προσωπικό επίπεδο. Δεν κατηγορήσαμε κανέναν. Οφείλαμε να γίνει ενημέρωση».

Από την πλευρά της η κ. Μπέη ανταπάντησε ότι η πρακτική να πληρώνονται έργα από τα τακτικά έσοδα δεν έκανε καλό στον Δήμο, ενώ ο κ. Χατζηκυριάκος έσπευσε να προσθέσει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 900.000 ευρώ για έργα στο ’20, έχουμε δεσμευμένη ολόκληρη τη ΣΑΤΑ. Οταν δημοπρατηθούν τα έργα, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε το τεχνικό πρόγραμμα».

Αποστάσεις τόσο από τη νυν δημοτική αρχή, όσο και από την προηγούμενη πήρε η κ. Ζωή Ράππου – Μάμαλη, η οποία προέτρεψε να πέσουν οι τόνοι. «Βοηθήστε τους νέους ανθρώπους να μπουν στο κλίμα να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο Δήμος. Θα ήμουν ευγνώμων αν άκουγα και τον νυν και τον προηγούμενο δήμαρχο σε αυτά τα θέματα», είπε.

Ο κ. Εσερίδης συμφώνησε να τεθεί το εν λόγω θέμα σε επόμενο συμβούλιο. «Να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα επί της εισήγησης. Οχι να αφήσουμε τον κόσμο με εντυπώσεις», είπε.

Από την πλευρά του ο Σάββας Τσόγκας πρότεινε να απενταχθούν τα έργα και η νέα δημοτική να προχωρήσει στο έργο της.

Τέλος, ο Νίκος Καλλές υπεραμύνθηκε του έργου της δημοτικής αρχής Εσερίδη, τονίζοντας ότι η νυν δημοτική αρχή παραλαμβάνει ρευστό χρήμα 2,4 εκατ. ευρώ.

«Το πώς θα δουλέψετε εσείς, πώς θα κάνετε τεχνικό πρόγραμμα είναι δικό σας θέμα. Αφήσαμε έργα για πέντε χρόνια. Εχετε όλη τη δύναμη να κάνετε και το πρόγραμμά σας και την οικονομία σας. Εμείς φτιάξαμε τον Δήμο» επισήμανε και υπενθύμισε τα τέλη που επιβλήθηκαν στις βιοτεχνίες επί δημαρχίας Εσερίδη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου