ΑΛΜΥΡΟΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Αλμυρού

εκπαιδευτικά-προγράμματα-στο-μουσεί-291946

Το ενδιαφέρον ενηλίκων, αλλά και παιδιών προσελκύει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, όπου υλοποιείται το πρόγραμμα «Νεολιθικός πολιτισμός στη Θεσσαλία».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές 8 έως 18 ετών, με στόχο τη γνωριμία με πτυχές του νεολιθικού πολιτισμού και την αξιοποίηση και προβολή της αντίστοιχης έκθεσης αρχαιοτήτων.

Για τις ανάγκες του αξιοποιήθηκαν συστηματικά οι υποδομές που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Raphaël (1997). Τα παιδιά που συμμετέχουν παρακολουθούν αρχικά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής και στη συνέχεια επεξεργάζονται πτυχές του νεολιθικού πολιτισμού στην ομώνυμη αίθουσα του Μουσείου και σε άμεση επαφή με τα αυθεντικά αντικείμενα τόσο με το βλέμμα, όσο και με την αφή, την όραση και την όσφρηση, καθώς έχουν τη δυνατότητα να πιάσουν, να περιεργαστούν και να παίξουν με τα πιστά αντίγραφα των αντικειμένων, που τους διανέμονται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιήγησης. Συμπληρώνουν φυλλάδιο εργασίας και η εμπειρία ολοκληρώνεται με την επίσκεψή τους στις καλύβες και το εργαστήρι πηλού, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να επεξεργαστούν την πρώτη ύλη και να δοκιμάσουν μεθόδους και τεχνικές, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού ανήκε αρχικά στη Φιλάρχαιο Εταιρεία «Οθρυς», που είχε δραστηριοποιηθεί στον Αλμυρό στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα με σκοπό τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων, που ήταν διάσπαρτες όχι μόνο στην κοντινή περιοχή, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία. Μετά την κάμψη των δραστηριοτήτων της Φιλάρχαιου Εταιρείας (πόλεμοι κ.ά.), το κτίριο περιήλθε τη δεκαετία του ‘50 στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά από δύο προσπάθειες για τη λειτουργία του ως Μουσείο το 1980 βλάπτεται από ισχυρό σεισμό. Στη συνέχεια αναστηλώνεται, διοργανώνεται νέα έκθεση και λειτουργεί ξανά το 1998. Η διατήρηση του Μουσείου σε μικρή πόλη όπως ο Αλμυρός παίζει σημαντικό ρόλο για τους κατοίκους του, κάθε ηλικίας και επιπέδου μόρφωσης, αφού τους καθιστά κοινωνούς της ιστορίας και της πολιτισμικής εξέλιξης του τόπου τους.

Στις τρεις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στην περιοχή του Αλμυρού και αφορούν σε διάφορες πολιτιστικές περιόδους και πιστοποιούν την ανθρώπινη δραστηριότητα και εξέλιξη από τα νεολιθικά χρόνια, τα πρώιμα ιστορικά, τα αρχαϊκά, τα κλασικά και τα ελληνιστικά.

Το Μουσείο του Αλμυρού μαζί με το Μουσείο του Βόλου αποτελούν βασικό μέλημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και σε αυτά ανήκουν ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών της Υπηρεσίας στην περιοχή του Αλμυρού και του Βόλου. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι τα ευρήματα που χρονολογούνται στους 9ο και 8ο αιώνες π.Χ. και προέρχονται από ταφικούς τύμβους της περιοχής Βουλοκαλύβα, όπου κυριαρχούσε η πρακτική της καύσης των νεκρών κυρίως πολεμιστών.

Ακόμη, σημαντικά είναι τα δείγματα γλυπτικής που προέρχονται από τον ναό του Ασκληπιού στην πόλη των Φθιωτίδων Θηβών (4ος αι. π.Χ.) και σχετίζονται με τον Ασκληπιό και την οικογένειά του. Τέλος, τα ευρήματα από τις ανασκαφές στις οικίες και τα νεκροταφεία των ελληνιστικών χρόνων της πόλης της Αλου εκφράζουν τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων που κατοικούσαν σε αυτή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου