ΑΛΜΥΡΟΣ

Κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού 8,7 MW στη θέση Εικόνα Αλμυρού

κατασκευή-φωτοβολταϊκού-σταθμού-87-mw-στ-309920

Φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 8,7 MW θα κατασκευαστεί στη θέση Εικόνα Αλμυρού. Σκοπός του έργου που αφορά σε ιδιωτική επένδυση είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στοιχείων κρυσταλλικού πυριτίου. Το γήπεδο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου της εταιρείας έχει εμβαδόν 205.246,71 τ.μ. σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο χώρος που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία του Φ/Β σταθμού είναι αγροτεμάχιο χαμηλής αγροτικής παραγωγικότητας. Για την εγκατάσταση των γεννητριών απαιτείται η κατασκευή ενός πλήρως ισοπεδωμένου πλατώματος. Επιπλέον θα δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πλάτους 5m περιμετρικά του πάρκου.

Η έκταση θα είναι περιφραγμένη με συρματόπλεγμα ύψους 2m και μεταλλικούς στύλους διαμέτρου Φ40mm. To συρματόπλεγμα θα φέρει προειδοποιητικές πινακίδες για το είδος της εγκατάστασης που να αποτρέπουν την είσοδο σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Οι ίδιες πινακίδες θα τοποθετηθούν σε όλες τις πλευρές του πάρκου. Οι βάσεις στήριξης, πάνω στις οποίες τοποθετούνται τα Φ/Β πλαίσια, θεμελιώνονται γερά στο έδαφος στα τέσσερα σημεία στήριξης. Η θεμελίωση θα γίνει με βάσεις τσιμέντου βάθους 2,50m.

Συνοδά έργα της δραστηριότητας είναι ο οικίσκος ελέγχου 50m2, η σύνδεση βάσεων πάνελ με οικίσκο κεντρικών μετατροπέων και η σύνδεση του Φ/Β σταθμού με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει μέσω του υποσταθμού που βρίσκεται βορειοδυτικά του δάσους Κουρί Αλμυρού.

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο δυτικό και νότιο τμήμα του κάμπου του Αλμυρού και σε 2,5 km από τον πλησιέστερο οικισμό Νεοχωράκι. Η έκταση βρίσκεται σε επαφή με την επαρχιακή οδό Αλμυρού – Νεοχωρακίου – Ανάβρας.

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται εκτός περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και δεν συγκαταλέγεται σε κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία, ούτε σε οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες.

Το Φ/Β πάρκο θα παράγει ηλεκτρισμό, αθόρυβα, χωρίς απόβλητα και εκπομπές αέριων ρύπων συνεισφέροντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης καθώς και σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης δεν κρίνεται αναγκαίο δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις Φ/Β πάρκου είναι μία από τις καθαρότερες και ασφαλέστερες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού.

Επιπλέον δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές παράμετροι με σημαντική επίδραση ώστε να προκύπτουν δείκτες παρακολούθησης μεταβολών από τη λειτουργία του Φ/Β πάρκου. Η λειτουργία του Φ/Β σταθμού βασίζεται στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια. Θα υπάρχει συχνή παρακολούθηση και συντήρηση του σταθμού για τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των Φ/Β είναι αδιαμφισβήτητα. Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από Φ/Β και άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης 1,1 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, με βάση το σημερινό ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα και τις μέσες απώλειες του δικτύου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου