ΑΛΜΥΡΟΣ

Στο 35% η υποβολή των τίτλων ιδιοκτησίας στον Αλμυρό

στο-35-η-υποβολή-των-τίτλων-ιδιοκτησίας-322904

Πολλά τα προβλήματα στη σύνταξη του κτηματολογίου

Μόλις ένας στους τρεις Αλμυριώτες έχει δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία στο κτηματολόγιο. Εναν μόλις μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας και μεγάλος αριθμός πολιτών δεν έχει διευθετήσει την υποχρέωση, ενώ προκύπτουν σημαντικά προβλήματα, καθώς για πολλά γεωτεμάχια δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και τίθεται θέμα με τις δασικές εκτάσεις.

Οι δασολόγοι βλέπουν ότι ο στόχος για κατάθεση των τίτλων ιδιοκτησίας στο 55% – 60% είναι ακατόρθωτος. Το κτηματολόγιο δύσκολα θα περάσει στην επόμενη φάση για την προανάρτηση των τίτλων, που προβλέπεται, προκειμένου οι πολίτες να λάβουν γνώση και να εκφράσουν αντιρρήσεις σε περίπτωση που διαφωνούν. Η τελική ανάρτηση και η σύνταξη του κτηματολογίου φαίνεται να αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.

Μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί, ο Κωνσταντίνος Γιαννούχος λέει ότι αυτή τη στιγμή προκύπτει εντονότερο ενδιαφέρον για το κτηματολόγιο σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες. Το προηγούμενο διάστημα οι παρατάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εφησύχασαν τους πολίτες, οι οποίοι τώρα δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Οπως περιγράφει, τα προβλήματα είναι πολλά. Σε αρκετά γεωτεμάχια δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και οι πολίτες για να αποδείξουν τη χρησικτησία χρειάζονται τη σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων και την προσκόμιση δικαιολογητικών για να συμπληρώσουν ολοκληρωμένους φακέλους και να αναγνωριστούν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

Επιπλέον, πολλά από τα γεωτεμάχια έχουν τίτλους ιδιοκτησίας μεταγενέστερους από τον δασικό χάρτη, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα διεκδίκησης βάσει του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα είναι αρκετές, καθώς στον καλλικρατικό Δήμο υπήρχαν πολλά τσιφλίκια, τα οποία άλλαξαν χέρια και πέρασαν σε αγρότες.

Ετσι τα δικαιώματα των πολιτών έναντι του δημοσίου θα κριθούν πιθανότατα σε δεύτερη φάση από τις επιτροπές αξιολόγησης και τα δικαστήρια, όπου θα δοθούν μάχες. Το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου υπάρχει από τον δασικό χάρτη βάσει της δασικής νομοθεσίας με κυριότερο κορμό τον νόμο 998 του 1979.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των τίτλων ιδιοκτησίας τρέχει στο πλαίσιο της σύμβασης «Βόλος 3», που περιλαμβάνει τις περιοχές του καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού, του Δήμου Ρήγα Φεραίου και κάποιες από τις περιοχές του Πηλίου.

Το αρμόδιο υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι για την υποβολή των τίτλων δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Η διαδικασία τρέχει εδώ και έξι μήνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου