ΑΛΜΥΡΟΣ

Εγκρίθηκε το ψήφισμα για τα λούνα παρκ

εγκρίθηκε-το-ψήφισμα-για-τα-λούνα-παρκ-355672

Μετά την τραγωδία, το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού ζητεί σύγχρονους όρους και προδιαγραφές ασφαλείας

Ψήφισμα για το τραγικό δυστύχημα στην εμποροπανήγυρη του Αλμυρού με θύμα 13χρονη κοπέλα ενέκρινε στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση την περασμένη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού.

Το Σώμα ζητεί την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, την αντικατάστασή του και την εκχώρηση της δραστηριότητας της πιστοποίησης και του ελέγχου σε διαπιστευμένους φορείς συντασσόμενο με πολίτες του Αλμυρού που ανέλαβαν πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών.

Η τραγωδία στο παζάρι σόκαρε την τοπική κοινωνία, που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει τι συνέβη. Μετά το δυστύχημα εξάλλου οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες της τραγωδίας συγκλόνισαν το πανελλήνιο επί μέρες. Μία αθώα ψυχή χάθηκε τόσο άδικα και με τόσο αιφνίδιο τρόπο με τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση να παραμένουν αναπάντητα ένα μήνα μετά.

Στο πλαίσιο αυτό ευαισθητοποιημένοι πολίτες του Αλμυρού ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και τα λούνα παρκ να λειτουργούν με σύγχρονους όρους και προδιαγραφές και ζήτησαν και από το Σώμα την έγκριση ψηφίσματος.

Η εισήγηση ήρθε προς συζήτηση στα προ ημερησίας διάταξης θέματα και το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα, το οποίο στέκεται σε τρία κύρια σημεία. Αναλυτικά τα σημεία αυτά έχουν εξής:

«1) Συμφωνώ ανεπιφύλακτα και υπογράφω προς τον σκοπό της μεταρρύθμισης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την αδειοδότηση, λειτουργία, πιστοποίηση, ελέγχου και εποπτεία των υπαίθριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (λούνα παρκ).

2) Υπογράφω για ένα νέο, σύγχρονο, σαφές και σύμφωνα με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κανονισμούς λειτουργίας και πρότυπα μοντέλο (και ιδίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νέα σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων EN 13814-1/2/3:2019) που θα επαναπροσδιορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, ελέγχου, πιστοποίησης και εποπτείας των παιχνιδομηχανών των λούνα παρκ, με γνώμονα την προστασία των χρηστών από τον κίνδυνο ατυχημάτων και τη βελτίωση της ασφάλειας, μέσω αλλαγών στο σχεδιασμό, την κατασκευή και το πλαίσιο λειτουργίας τους.

3) Υπογράφω, τέλος, για τη θέσπιση και εκχώρηση της αρμοδιότητας πιστοποίησης, ελέγχου και επιβεβαίωσης τήρησης του νέου θεσμικού πλαισίου σε Διαπιστευμένους Φορείς Επιθεώρησης και Πιστοποίησης».

Να επισημανθεί ότι η έγκριση του ψηφίσματος έγινε με ομόφωνη απόφαση. Στη συζήτηση που έγινε το Σώμα στάθηκε αποκλειστικά και μόνο στο περιεχόμενο του κειμένου και δεν υπεισήλθε στις υπόλοιπες παραμέτρους σεβόμενο τη μνήμη του άτυχου κοριτσιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου