Θεσμός με πανελλαδική εμβέλεια

Τελευταία ενημέρωση: 2019-08-18, 15:30:14
Θεσμός με πανελλαδική εμβέλεια

Το παζάρι του Αλμυρού είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την τοπική ιστορία αιώνων

Αρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική και εμπορική διαδρομή του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής είναι το παζάρι, που ανοίγει κατά παράδοση τις πύλες του στις 23 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας Ξενιάς και προσελκύει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλη την Κεντρική Ελλάδα.

Θεσμός με ιστορία πολλών ετών είναι η εμποροπανήγυρη του Αλμυρού από τις μεγαλύτερες που διοργανώνονται στην ευρύτερη περιοχή και αναμένεται να προσελκύσει και φέτος πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα. Αποτελεί, άλλωστε, θεσμό για την ευρύτερη περιοχή, τη Μαγνησία, αλλά και την Κεντρική Ελλάδα.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του θεσμού, την διαρκώς αυξανόμενη ανταπόκριση των επαγγελματιών που συμμετέχουν και το πλήθος των επισκεπτών κάθε χρονιάς. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα έσοδα που αποκομίζει ο δήμος από την συγκεκριμένη διοργάνωση ανέρχονται σε 250.000 ευρώ περίπου και σημείωσε ότι αποτελεί κορυφαίο θεσμό για την περιοχή.

Η σημασία του συγκεκριμένου θεσμού υπογραμμίζεται σε εντυπωσιακό αφιέρωμα του διαδικτυακού propaganda.gr όπου υπογραμμίζεται ότι «η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη του Αλμυρού στο Βόλο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη του Αυγούστου και είναι από τις μεγαλύτερες που διοργανώνονται στην ευρύτερη περιοχή. Την επισκέπτεται πλήθος κόσμου από τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 5000 άτομα την ημέρα. Οι προετοιμασίες ξεκινούν τουλάχιστον ένα μήνα πριν, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι δημοπρασίες για το στήσιμο του λούνα παρκ και την εκμίσθωση των περιπτέρων. Απ’ αυτά οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν ρουχισμό, είδη σπιτιού, εργαλεία, παιχνίδια, διακοσμητικά, μέχρι και κατοικίδια ζώα», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Το παζάρι του Αλμυρού αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό γεγονός, ενώ είναι χαρακτηριστικά δημοσιεύματα του 1933, τα οποία προέρχονται από την «Πρόοδο», τοπική εφημερίδα, η οποία εκδίδονταν στον Αλμυρό και κοσμούν το προσωπικό αρχείο της Χρυσούλας Κονογεωργάκη, προέδρου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού.

Η εμποροπανήγυρις ήταν το γεγονός της χρονιάς, που πάντα έδινε διαφορετικό χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης, ενώ ενδεικτικά παρατίθεται δημοσίευμα της Τετάρτη 23ης Αυγούστου του 1933, το οποίο προέρχεται, επίσης από την «Πρόοδο».

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Εδώ η εμποροπανήγυρη είναι κάτι που γι αυτό μιλούν βδομάδες ολόκληρες και έχουν να κάνουν όλοι μικροί και μεγάλοι. Είναι κάτι που συγκεντρώνει τόση αγωνία και λαχτάρα και τον ερχομό του στεφανώνουν κρυφές ελπίδες και γλυκοί πόθοι. Είναι το παζάρι μα που σ’ αυτό μετέχουν όλοι με μια δημοκρατική ισότητα. Λαϊκό πανηγύρι. Γιορτή και χαρά ολωνών. Η μητέρα με το μωρό στα χέρια και στο πλαι ο μπαμπάς έρχονται να ιδούν, να θαυμάσουν, να περιεργαστούν. Η γριά γιαγιά περιέρχεται πρόθυμα όλα τα εμπορικά παραπήγματα, για να λύση το κομπόδεμα, που όλο το χρόνο φύλαγε στον κόρφο της και να ψωνίση για την κόρη, που καμαρωτή κι αλίγυστη την ακολουθεί».

Η αθρόα συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών, περιγράφεται γλαφυρά στη φράση: «Απ’ τα χωριά ξεκινούν αραδιαστά ομάδες - ομάδες, και όλοι τους χύνονται μέσα στο πλήθος και γίνονται ένα.

Φωνές στριγγές, κρότοι, τραγούδια, ξεφωνητά, γέλια, όλα σμίγουν και στο σύνολό τους δίνουν ένα είδος βουής άγνωρης ανάμεσα χλαλοής και ιλίγγου», που δίνει το νοσταλγικό χρώμα μιας άλλης εποχής.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
6
=