ΑΛΜΥΡΟΣ

Επανέναρξη των ανασκαφών στον Πλάτανο Αλμυρού για την αποκάλυψη της Αλου

επανέναρξη-των-ανασκαφών-στον-πλάταν-440259

Στην επανεκκίνηση των ανασκαφικών εργασιών στη Μαγούλα Πλατανιώτικη της Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου του δήμου Αλμυρού θα προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη συζήτησε και ενέκρινε την εξουσιοδότηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης για την υλοποίηση του έργου που έχει ως σκοπό στην αποκάλυψη τμήματος της αρχαίας πόλης η οποία ταυτίζεται με την πόλη της Αλου των κλασικών χρόνων.

Η ανασκαφική έρευνα στο δυτικό τομέα της πόλης κατά το 2018, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, έφερε στο φως τμήμα κεντρικού δρόμου του οικισμού καθώς και την βόρεια πλευρά όμορων οικιών που χρονολογούνται στον 4ο και πρώιμο 3ο αι. π.Χ.

Η συνέχιση της ανασκαφής στην περιοχή αυτή αποσκοπεί στην περαιτέρω αποκάλυψη των αρχαίων οικιών και στις δύο πλευρές (βόρεια και νότια) της οδού. Απώτερος στόχος είναι η ανασκαφή ολόκληρων οικιών και της σκευής τους, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τη ζωή σε αυτήν την σημαντική θεσσαλική πόλη κατά τους ύστερους κλασικούς και πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στo πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και στην κατεύθυνση προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, θα συνυπογράψει την προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Θ.) για τη χρηματοδότηση της εν λόγω αρχαιολογικής έρευνας, η οποία θα εκτελεστεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή, κ. Γιάννη Λώλου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα για το έτος 2019, με το ποσό των 5.000,00 ευρώ συμπ/νου του Φ.Π.Α .

Η αρχαία Αλος βρισκόταν κοντά στη σημερινή θέση Κεφάλωση (περίπου 10 χλμ. από τον Αλμυρό). Ηταν μία σημαντική και πολυάνθρωπη πόλη γνωστή για το λιμάνι της και το ρόλο της στους Περσικούς πολέμους. Στα χρόνια του Βυζαντίου άκμασε ως μία παραλιακή πόλη με πολύ ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις και με αποικίες Πιζανών, Βενετσιάνων, Καταλανών και Γενουατών εμπόρων.

Η θέση της Αλου στην αρχαιότητα ήταν πολύ σημαντική, καθώς είχε τον έλεγχο του δρόμου επικοινωνίας μεταξύ του βόρειου και του νότιου ελλαδικού χώρου, ενώ δίπλα της ανέβρυζαν οι πλούσιες πηγές του Αμφρυσου ποταμού. Η ίδρυσή της σχετιζόταν με τις στρατιωτικές δραστηριότητες των Μακεδόνων βασιλέων Δημητρίου Πολιορκητή και Κασσάνδρου στην περιοχή της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου