ΑΛΜΥΡΟΣ

Ξεκινούν ξανά οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο Μαγούλας Πλατανιώτικης Αλμυρού

ξεκινούν-ξανά-οι-ανασκαφές-στον-αρχαι-482167

Το πράσινο φως για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμο Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το έργο ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Μαγούλας Πλατανιώτικης Δήμου Αλμυρού «άναψε» το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην εισήγηση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.

Συγκεκριμένα αφορά την επανεκκίνηση των ανασκαφών στη Μαγούλα Πλατανιώτικη του Δήμου Αλμυρού, που είναι ο σημαντικότερος οικισμός των ιστορικών χρόνων στην πεδιάδα του Αλμυρού και αποσκοπεί στην αποκάλυψη τμήματος της αρχαίας πόλης η οποία ταυτίζεται με την πόλη της Άλου των κλασικών χρόνων.

Η ανασκαφική έρευνα στο δυτικό τομέα της πόλης κατά το 2018, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, έφερε στο φως τμήμα κεντρικού δρόμου του οικισμού καθώς και την βόρεια πλευρά όμορων οικιών που χρονολογούνται στον 4ο και πρώιμο 3ο αι. π.Χ. Η συνέχιση της ανασκαφής στην περιοχή αυτή αποσκοπεί στην περαιτέρω αποκάλυψη των αρχαίων οικιών και στις δύο πλευρές (βόρεια και νότια) της οδού. Απώτερος στόχος είναι η ανασκαφή ολόκληρων οικιών και της σκευής τους, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τη ζωή σε αυτήν την σημαντική θεσσαλική πόλη κατά τους ύστερους κλασικούς και πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.

«Από την πρώτη στιγμή δείξαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την ανάδειξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου. Προχωράμε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμο Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο έργο. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς, αναδεικνύουμε την πλούσια θεσσαλική πολιτιστική κληρονομιά, αξιοποιούμε με σεβασμό στην παράδοση την τουριστική δυναμική της, την κάνουμε γνωστή σε όλο τον κόσμο και την παραδίδουμε στις επόμενες γενιές ως παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου