ΑΛΜΥΡΟΣ

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

ημέρα-μνήμης-της-γενοκτονίας-των-ελλή-495315

Εκδήλωση παρουσία πλήθους κόσμου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιέρωμα στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού το Σάββατο 18 Μαΐου. Η μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους. Με σεβασμό στη μνήμη τους, ο Δήμος Αλμυρού πραγματοποίησε την εκδήλωση ως απόδοση φόρου τιμής, σε συνεργασία με την Ενωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας.

Η 19η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, εκ των μεγαλυτέρων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Είναι ημέρα μνημόσυνου και απόδοσης τιμής και μνήμης προς τους Ελληνες Πόντιους, που έπεσαν στον βωμό της τουρκικής βαρβαρότητας. Η εκρίζωση των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία, είπε μεταξύ άλλων η εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας και Πολιτισμού Αλμυρού κ. Σταυραντώνη Μαρία, αναφερόμενη σε συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρχιερατικός επίτροπος π. Γεώργιος Μπέκας, η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρυσοβελώνη Μαρίνα κ.ά.

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης Δημήτριος και ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας κ. Περκουλίδης Κωνσταντίνος.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αλμυρού ο κ. Εσερίδης τόνισε: «Στην επέτειο δεν τιμούμε μόνο όσους χάθηκαν. Τιμούμε και τους Ελληνες του Πόντου, που επιβίωσαν της Γενοκτονίας. Εκείνους, που αν και έχασαν γονείς, αδελφούς, παιδιά συγγενείς και φίλους, μάζεψαν δύναμη ψυχής και έφτασαν στην Ελλάδα.

Δημιούργησαν, πρόκοψαν και εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο δραστήρια και ζωντανά τμήματα της Ελλάδας».

Ο ίδιος επισήμανε: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Ελληνες του Πόντου κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με εξαιρετικές ερμηνείες σε ποντιακά τραγούδια από τη μικτή τετράφωνη χορωδία του Δήμου Αλμυρού με τη μαέστρο Μαριάννα Σαμαρτζή και το γυναικείο φωνητικό σύνολο του Δ.Ω.Α. με τις Αγγελή Μαρία, Κεχαγιά Αναστασία και Καλογήρου Καλλιόπη και τον μαθητή του Γυμνασίου Ευξεινούπολης Χρήστο Γιαννούχο. Ποντιακούς χορούς παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα της Ενωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας με τη συνοδεία στη λύρα από τον Παυλίδη Γεώργιο και στο νταούλι από τον Κουρατίδη Ηλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου