ΑΛΜΥΡΟΣ

Αθώωση Αλμυριώτη λοχία για ατύχημα

αθώωση-αλμυριώτη-λοχία-για-ατύχημα-599923

Στις 5 Νοεμβρίου 2016 ένας στρατιώτης υπέστη ηλεκτροπληξία, όμως ο κατηγορούμενος δεν έφερε ευθύνη

Κατηγορήθηκε για σωματική βλάβη στρατιώτη, αλλά ήταν αθώος. Απαλλακτική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Στρατοδικείου Αθηνών για έναν Αλμυριώτη λοχία, που κατηγορήθηκε για ατύχημα που σημειώθηκε το 2016 στο στρατόπεδο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, όπου στρατιώτης υπέστη ηλεκτροπληξία και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επί δεκαπέντε μέρες.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2019 εκδικάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Στρατοδικείου Αθηνών ποινική υπόθεση με κατηγορούμενο λοχία (ΔΒ) με καταγωγή από τον Αλμυρό.

Ο λοχίας κατηγορούταν ότι στις 5 Νοεμβρίου 2016 κι ενώ υπηρετούσε στη Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), στο στρατόπεδο της μονάδας, ως ήταν υπεύθυνος κολυμβητηρίου της ΣΣΕ και ως εκ του βαθμού του υπεύθυνος, ωστόσο αμέλησε να προνοήσει για τη σωματική ακεραιότητα των στρατιωτών.

Συγκεκριμένα την ημέρα εκείνη διαπιστώθηκε υπερχείλιση υδάτων στον χώρο του μηχανοστασίου της πισίνας του κολυμβητηρίου, οφειλόμενη σε παύση λειτουργίας των αντλιών λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο λοχίας κατηγορούταν ότι τότε δεν απευθύνθηκε στους ανωτέρους του, αλλά διέταξε δύο στρατιώτες να αντλήσουν τα ύδατα με τη χρήση ηλεκτρικής αντλίας και τη μη χρήση ατομικών μέτρων προστασίας, χωρίς να παρίσταται και ο ίδιος αδιαλείπτως.

Το αποτέλεσμα ήταν ο ένας εκ των στρατιωτών να ενώσει την μπαλαντέζα του ρεύματος με την αντλία με αποτέλεσμα να υποστεί ηλεκτροπληξία και να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για 14 ημέρες. Εντούτοις, από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι ο λοχίας ήταν αθώος.

Μάλιστα μετά από 6 ώρες ακροαματικής διαδικασίας το Τριμελές Στρατοδικείο Αθηνών τον απάλλαξε από την κατηγορία κρίνοντάς τον αθώο ομοφώνως.

«Μετά από μία πολύωρη και ενδελεχή διαδικασία και αφού εξετάστηκαν περί τους εννέα μάρτυρες και πλήθος εγγράφων απεδείχθη ότι όχι μόνο δεν ευθυνόταν ο κατηγορούμενος στρατιωτικός, αλλά απεναντίας υπερέβαλε εαυτόν για να αποφευχθεί ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος για τις δεκάδες των ατόμων που εκείνη την ώρα αθλούνταν στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Γιάννης Καραγκιόζος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η δίκη αυτή αποτελεί τουλάχιστον πρόκριμα προβληματισμού για το πώς είναι δυνατόν ένα από τα μεγαλύτερα κολυμβητήρια στην Ελλάδα που φιλοξενεί εκατοντάδες αθλούμενους στρατιωτικούς και μέλη σωματείων, να μη διαθέτει την προβλεπόμενη εκ του νόμου άδεια, αλλά και το πώς είναι δυνατόν να εμπιστεύονται σε έναν μόνο λοχία με ειδικότητα διαβιβαστή και δύο κληρωτούς στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους, υποχρεώσεις και ευθύνες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ανατεθεί σε ολόκληρη διμοιρία αποτελούμενη από τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, χημικό κ.ο.κ».

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να εξάρω το υψηλό νομικό επίπεδο των μελών της έδρας του Τριμελούς Στρατοδικείου Αθηνών και της κ. εισαγγελέως, που με απαλλακτική πρόταση εν τέλει και της ιδίας, απήλλαξαν ομοφώνως τον εντολέα μου από τις κατηγορίες που τον βάρυναν», συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου