ΑΛΜΥΡΟΣ

O Ιπποδάμειος Σχεδιασμός στην Ευξεινούπολη Αλμυρού

o-ιπποδάμειος-σχεδιασμός-στην-ευξεινο-616712

Η ομιλία του δημάρχου σε συνέδριο στη Λάρισα για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Ομιλία με θέμα «Ιπποδάμειος Σχεδιασμός στην Ευξεινούπολη του Δήμου Αλμυρού: Μια πρωτοβουλία στη βιώσιμη αστική κινητικότητα» πραγματοποίησε χθες στη Λάρισα ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Ο κ. Εσερίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην Ευξεινούπολη, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η άριστη ρυμοτομία με μεγάλους, ευθείς δρόμους και ανάλογα πεζοδρόμια.

Ο δήμαρχος Αλμυρού ενημέρωσε ότι το ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού της Ευξεινούπολης εκπονήθηκε σύμφωνα με το Ιπποδάμειο Σύστημα του αρχιτέκτονα του Μιλήσιου που έζησε το 498 έως 408 π.Χ.

Ο κ. Εσερίδης ενημέρωσε ότι η Ευξεινούπολη δημιουργήθηκε το 1906, για να υποδεχθεί 900 περίπου οικογένειες προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη) και από διάφορες παρευξείνιες πόλεις, όπως η Σωζόπολη, η Βάρνα, ο Πύργος (Μπουργκάς).

Ετσι σχεδιάστηκε η ανέγερση 999 οικιών σε οικοδομικά τετράγωνα των δέκα οικοπέδων.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος είπε ότι σύμφωνα με το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο του 1906, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει και μέχρι σήμερα, οι διαστάσεις του κάθε οικοδομικού τετραγώνου ήταν 112Χ60 δηλαδή 7.200 τετραγωνικά μέτρα.

Οι δρόμοι ήταν πλάτους 8,5 και 12 μέτρων, με πλάτος πεζοδρομίου 2,20 μέτρα. Στο κέντρο εγκαταστάθηκαν η εκκλησία, το σχολείο και η πλατεία. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν εκτός οικισμού.

Οπως και στις αρχαίες πόλεις, η εφαρμογή του Ιπποδάμειου Συστήματος στην Ευξεινούπολη βασίσθηκε σε ένα βαθιά δημοκρατικό και ισόνομο τρόπο ζωής και σκέψης.

«Σήμερα η Ευξεινούπολη έχει διατηρήσει τον αρχικό της σχεδιασμό, διαθέτει τους ίδιους δρόμους, τους ίδιους ελεύθερους χώρους, την ίδια δομή, φαινόμενο σπάνιο για έναν οικισμό που δέχτηκε ανθρώπους από διαφορετικούς τόπους και τον επηρέασαν με διαφορετικό τρόπο.

Ενα ικανοποιητικό ποσοστό των κατοίκων κινείται με το αστικό λεωφορείο, το οποίο διέρχεται από τις κεντρικές οδούς, ενώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, διαφορετικών ηλικιών, προτιμούν την πεζή μετακίνηση, καθώς και το ποδήλατο για να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις του ίδιου μεγέθους, στην Ευξεινούπολη εφαρμόζεται ένα σύστημα βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Στο σύνολό τους οι δρόμοι, πέραν της κεντρικής αρτηρίας, είναι ήπιας κυκλοφορίας και τόσο οι ποδηλάτες, όσο και οι πεζοί κινούνται με ασφάλεια. Επίσης, έχουν πεζοδρομηθεί οι δρόμοι ανάμεσα στα σχολεία της περιοχής και ο δρόμος που περιλαμβάνει καταστήματα και καφενεία, ώστε η διέλευση να γίνεται πιο άνετη και αμέριμνη.

Στην Ευξεινούπολη η πρόσβαση στις υπηρεσίες, τα αγαθά, τις δραστηριότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει το κέντρο της πόλης γίνεται εύκολα και ελεύθερα προάγοντας την αναζωογόνηση του κέντρου και διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Το Ιπποδάμειο Σύστημα της Ευξεινούπολης ένωσε τους τρεις σημαντικούς τομείς, το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Δημιούργησε μια πόλη συμπαγή, μια πόλη σύντομων διαδρομών και προσέφερε ασφάλεια και ευκολία στη μετακίνηση, περιβαλλοντική αναβάθμιση, εξυπηρέτηση και ευημερία, βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων» πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου