ΑΛΜΥΡΟΣ

Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης πρωτοπορεί πανελλαδικά

το-γυμνάσιο-ευξεινούπολης-πρωτοπορε-619148

Είναι το 1ο Σχολείο Πανελλαδικά που υλοποίησε το Επίσημο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής

“Έλληνες σπουδαστές σώζουν ζωές”, με αυτόν τον τίτλο περιγράφει το ΕUROPEAN RESUSCITATION COUNCIL (ERC, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) τη διοργάνωση του 1ου επίσημου σεμιναρίου BLS Πανελλαδικά στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης τον Φεβρουάριο 2018, με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια των μαθητών να προσφέρουν τρεις απινιδωτές στην πόλη τους https://www.erc.edu/news/greek-students-save-lives.

Μετά από ένα χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 2ο Επίσημο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και χρήσης απινιδωτών (BLS /AED) για 30 μαθητές στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης (το 3ο που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα) με την επίσημη Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση σε σχολεία, το οποίο οργανώθηκε από το Καρδιολογικό Τμήμα του 404 ΓΣΝΛ, το Υπουργείο Παιδείας, το ΙΕΠ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC).

Διευθυντής του Σεμιναρίου ήταν ο Στρατιωτικός Καρδιολόγος Γιατρός Παρίσης Χαράλαμπος και εκπαιδευτές οι Μπουλέτης Αχιλλέας, Οικονόμου Κων/νος, Νταλιάνη Μαρία, Στέφος Κοσμάς και Σταυραντώνη Μαρία.

Ιδιαίτερο κύρος έδωσε στο σεμινάριο αλλά και στην προσπάθεια του σχολείου να ενταχθούν στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η παρουσία του Πατέρα Γιαννιού Γ., της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη Δωροθέας, εκπροσώπων της ΔΔΕ Μαγνησίας κ. Κανταράκη Σ. (Υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων) και κ. Γεωργούση Ε., των Αντιδημάρχων του Δήμου Αλμυρού κ. Καλατζή Ε. και κ. Νικοβιώτη Κ., του Προέδρου της Τ.Κ. Ευξεινούπολης κ. Τέφογλου Α. και του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ευξεινούπολης κ. Τσαντούρη Π.

Χαιρετισμό απέστειλε ο Συντονιστής Ε.Ε. κ. Παύλου Ν., ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “αισθάνεται υπερήφανος για το γεγονός ότι το σχολείο παιδαγωγικής του ευθύνης αναλαμβάνει αυτό το σπουδαίο έργο και οι μαθητές του θα καταφέρουν να αποκτήσουν σημαντικό εφόδιο που είναι απαραίτητο για την προστασία της ζωής και αποτελεί απόδειξη σεβασμού για τους συνανθρώπους”.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη συνεχάρη τη σχολική κοινότητα για τη σημαντική πρωτοβουλία, παρότρυνε τους μαθητές να προσπαθούν με όση δύναμη έχουν να πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν στη ζωή τους όσο δύσκολοι και αν είναι, να αγαπούν το σχολείο και να εμπιστεύονται τους εκπαιδευτικούς τους οι οποίοι προσπαθούν για την ευρύτερη γνώση.

Η κ. Κολυνδρίνη υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκτήσει και η Ευξεινούπολη έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τις θερμές τους ευχές και τα συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα εξέφρασαν η κ. Κανταράκη Σ., ο κ. Τέφογλου Α. και ο Πατέρας Γ. Γιαννιός.

Η εκπαίδευση των μαθητών κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκπαίδευσης, το οποίο είναι πιστοποιημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο, περιείχε μαθήματα εκμάθησης θεωρητικών γνώσεων και πρακτική σε πραγματικά σενάρια, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γερή βάση και να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά όταν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη.

Τα παιδιά είναι συχνά παρόντα σε επείγουσες καταστάσεις για τη ζωή και αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα, μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τους ενήλικες στη διάσωση μίας ζωής. Το σχολικό περιβάλλον είναι το ιδανικό περιβάλλον, καθώς εκεί η μάθηση είναι η κύρια δραστηριότητα. Οι δεξιότητες που αποκτώνται αυξάνουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών, το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, καθώς και την έννοια του προσωπικού καθήκοντος στην κοινωνία. Οι δεξιότητες της βασικής υποστήριξης της ζωής είναι απλές, εύκολες στη διδασκαλία και τη μάθηση, και με λίγες ώρες της σχολικής τους ζωής, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να σώσουν μια ζωή! Τα σεμινάρια αυτά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών τους. Τα υψηλότερα ποσοστά εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους καταγράφονται σε χώρες όπου έχει θεσμοθετηθεί η εκπαίδευση των μαθητών σχολικής ηλικίας στην ΚΑΡΠΑ.

Η Διευθύντρια του Σχολείου, Μαρία Σταυραντώνη, ευχαριστεί τον κ. Παρίση Χαράλαμπο και τους εκπαιδευτές του για την μοναδική εμπειρία που έζησαν οι μαθητές και την ευκαιρία που τους δόθηκε να αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, αλλά και για την τιμή που τους έκανε να είναι και φέτος το 1ο Σχολείο Πανελλαδικά που υλοποίησε το Επίσημο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (ERC).

Επίσης, θερμές ευχαριστίες εκφράζει η εκπαιδευτική κοινότητα στην αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Κολυνδρίνη για την παρουσία της και για το σημαντικό δώρο που έκανε στην Ευξεινούπολη. Ευχαριστούν, τέλος, όλους τους καλεσμένους που τους τίμησαν με την παρουσία τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου