ΑΛΜΥΡΟΣ

Δωρεάν μαθήματα στον Αλμυρό από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία

δωρεάν-μαθήματα-στον-αλμυρό-από-τη-φιλ-628520

Πεδίο προσέγγισης της τοπικής ιστορίας προσφέρουν στους κατοίκους του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής τα μαθήματα που πραγματοποιούνται δωρεάν με πρωτοβουλία της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Οθρυς».

Ο κύκλος άνοιξε αμέσως μετά την κοπή της πίτας του μακροβιότερου σωματείου της Θεσσαλίας, που μετρά αισίως 122 χρόνια ζωής και σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Τα δωρεάν μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα στα γραφεία της Εταιρείας (Αγ. Βαρβάρας 4) από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα, με διδάσκοντα τον πρόεδρο Βίκτωρα Κοντονάτσιο, ερευνητή, συγγραφέα και φιλίστορα.

Το δεύτερο μάθημα προγραμματίζεται την ερχόμενη Κυριακή 10 Φεβρουαρίου και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περί τους 40 κατοίκους του Αλμυρού, διαφόρων ηλικιών, από μαθητές Δημοτικού μέχρι και υπερήλικες. «Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Ατομα που έχουν τελειώσει το Δημοτικό, κάτοχοι πανεπιστημιακών, αλλά και μεταπτυχιακών διπλωμάτων ενδιαφέρονται να μάθουν την τοπική ιστορία» όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Χρυσούλα Κοντογεωργάκη αντιπρόεδρος της Φιλαρχαίου.

Η θεματολογία των μαθημάτων καλύπτει ευρεία γκάμα από την προϊστορία μέχρι τα νεότερα χρόνια, ενώ όπως υπογραμμίζει η κ. Κοντογεωργάκη «η γνώση της ιστορίας είναι η γνώση των ριζών μας, μας οδηγεί στην αυτογνωσία. Γνωρίζουμε καλύτερα τον γύρω κόσμο και εμείς οι ίδιοι αξιολογούμε διαφορετικά τον εαυτό μας, τον κοινωνικό μας περίγυρο, το περιβάλλον μας και τις ιστορικές μας καταβολές. Πιστεύουμε πως η ιστορία του τόπου μας, της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, είναι πλουσιότατη, αλλά άγνωστη στους πολλούς και σε εμάς τους ίδιους».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των 10 δίωρων μαθημάτων τοπικής ιστορίας του Αλμυρού έχει ως εξής: Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. προγραμματίζεται το δεύτερο μάθημα για τη λίθινη εποχή.

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου ακολουθεί το τρίτο μάθημα με θέμα την αρχαιότητα. Την Κυριακή 10 Μαρτίου το τέταρτο μάθημα για τη βυζαντινή εποχή, την Κυριακή 24 Μαρτίου το πέμπτο μάθημα με θέμα «Οι δύο βυζαντινοί Αλμυροί».

Την Κυριακή 7 Απριλίου θα αναπτυχθεί το πρώτο μέρος της ενότητας για την τουρκοκρατία, ενώ το δεύτερο μέρος ακολουθεί την Κυριακή 21 Απριλίου.

Την Κυριακή 5 Μαΐου σειρά έχουν «Τα απελευθερωτικά κινήματα στην περιοχή Αλμυρού και η ένταξή τους στο Ελληνικό Κράτος» και την Κυριακή 19 Μαΐου το μάθημα με θέμα «Η δεύτερη Τουρκοκρατία και η δημιουργία της νεοελληνικής ταυτότητας της περιοχής Αλμυρού».

Ο φετινός κύκλος ολοκληρώνεται την Κυριακή 2 Ιουνίου με το μάθημα που προσεγγίζει τη νεότερη εποχή.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου