ΑΛΜΥΡΟΣ

Προχωρά η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Ξηριά στον Αλμυρό

προχωρά-η-κατασκευή-της-λιμνοδεξαμεν-630040

Κώστας Αγοραστός : «Έργο πολλαπλών χρήσεων και αναπτυξιακής σημασίας για την υδρολογική λεκάνη της περιοχής»

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στο χείμαρρο “Ξηριά” του Αλμυρού, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής ανέρχεται στα 16,6 εκατ. ευρώ και σκοπός του έργου είναι η συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξεριά για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής (άρδευση 7000 στρεμμάτων περίπου). Μελλοντικά το έργο μπορεί να εξυπηρετήσει και στην κάλυψη υδρευτικών αναγκών της περιοχής του Αλμυρού.

«Μεγάλο έργο πολλαπλών χρήσεων και τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας για την υδρολογική λεκάνη της περιοχής», το χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν διαχρονικά για να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο. «Τα έργα νερού είναι έργα του μέλλοντος και αποτελούν προτεραιότητα για την Αιρετή Περιφέρεια. Είναι ένα έργο περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό ενώ θα συμβάλει και στην παραγωγή. Με συνέργεια και συνεργασία καταφέραμε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, να υλοποιούμε ένα έργο μεγάλης χρησιμότητας για την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο πνοής στη λεκάνη του Αλμυρού, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στην εκμετάλλευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και θα εξομαλύνει το τεράστιο υδρευτικό πρόβλημα καθώς το νερό της λιμνοδεξαμενής θα είναι πολύ καλής ποιότητας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Η λιμνοδεξαμενή, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Ευξεινούπολης. Το κυρίως έργο περιλαμβάνει φράγμα υδροληψίας κατά μήκος του “Ξηριά”, αγωγούς μεταφοράς νερού από το φράγμα υδροληψίας μέχρι τη λιμνοδεξαμενή με ενδιάμεσο σταθμό μια δεξαμενή καθίζησης μικρότερων διαστάσεων. Επίσης, η λιμνοδεξαμενή θα είναι διαστάσεων 600 Χ 600 μέτρα και η χωρητικότητα της υπολογίζεται περίπου στα 4 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή υπερχειλιστή και κατάλληλης διώρυγας όδευσης από το χείμαρρο. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα κατασκευής αρδευτικών και υδρευτικών αυλάκων με σκοπό την εξυπηρέτηση άρδευσης παρακείμενων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι η αρδευτική δυνατότητα είναι ικανή να καλύψει 7.000 στρέμματα της περιοχής, καθώς επίσης και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Αλμυρού μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Η ολοκλήρωση του έργου θα εξασφαλίζει αρδευτικό νερό σε μια περιοχή που παρουσιάζει έντονα σημεία κόπωσης του υδροφόρου ορίζοντα, με ορατό κίνδυνο την υφαλμύρωση των αντλούμενων υδάτων. Παράλληλα το έργο αυτό θα αποτρέψει τον κίνδυνο ερημοποίησης και θα μειώσει τα μεγάλα έξοδα των παραγωγών της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου